Culinar.md

Ritualul duminicii de Paşte

 După întoarcerea de la Sfânta Slujbă, ne putem aşeza cu toţii la masă ca să ne bucurăm de Înviere şi să ciocnim câte un ou roşu.
Însă, ca femeie în casă, până să te aşezi la masă şi să spui că nu mai ai nimic de făcut, trebuie să pregăteşti meniul şi să creezi atmosfera de sărbătoare.

Masa de Paşte trebuie să conţină friptură de miel, drob de miel, ouă roşii, pască, cozonac şi vin roşu (eventual şi o ciorbiţă de miel) ca principale feluri de mâncare. Ne-am obişnuit ca pe lângă acestea să mai gătim şi salată de boeuf, friptură de vită sau porc, de ce nu şi sarmale?, ca tot românul, tort. Ne gândim din ce în ce mai puţin să nu facem excese culinare, suntem atenţi la toate reclamele de la televizor ce ne prezintă medicamentele pentru digestie.

Ouăle le-aţi vopsit cu o zi înainte de Ziua Paştilor, nu se strică nimic, ci din contră, se spune că sunt bune de mâncat încă un an după (cel puţin, aşa spune tradiţia).

V-aţi întrebat ce simbolizează bucatele de sărbătoarea Paştelui?

Ouăle roşii simbolizează mormântul lui Iisus care s-a deschis la învierea din morţi. De aceea spunem când ciocnim ouăle „Christos a Înviat!" şi „Adevărat a Înviat!". Roşul este sângele lui Iisus care s-a scurs pe cruce prin răstignire. O vorbă populară spune că oamenii care ciocnesc ouă roşii pe această lume se vor întâlni şi pe cealaltă.

Pasca se pregăteşte o singură dată pe an, de Sfintele Paşti. Este rotundă, are o cruce pe mijloc şi are ca umplutură smântână sau brânză dulce şi stafide.

Mielul pe care îl pregătim de Paşte îl simbolizează pe Iisus care şi-a dat viaţa pentru a fi iertaţi de păcate. Pentru a simţi cu adevărat Paştele este indicat cu o săptămână înainte să te căieşti şi să fii curat. Este cea mai importantă săptămână din Postul Mare. Bucatele pentru masa de Paşte tot în această săptămână le pregăteşti. Desigur că nu uitaţi şi curat în casă să aveţi.

Toate acestea fiind pregătite, nu mai ai nevoie decât să te îndrepţi cu sufletul şi cu trupul spre biserică şi spre credinţă. Ce presupune asta? Să mergi la biserică şi să participi la slujbe, să te spovedeşti şi să te împărtăşeşti. Abţine-te de la orice lucru necuviincios în această perioadă de post. După Slujba de Înviere, se împarte Lumina (simbolul Învierii), Sfinte Paşti şi agheasmă. Apoi oamenii se întorc acasă şi se aşază cu familia la masă. Masa este plină cu bucate tradiţionale şi mai ales cu ouă vopsite de tine cu drag. Fiecare este împăcat cu sine şi bucuros de masa îmbelşugată.

Dacă ai şi invitaţi la masa de Paşti, încearcă să înviorezi atmosfera prin folosirea unei feţe de masă în ton cu sărbătoarea, pune castronaşe cu apă în care să pui să plutească câte o lumânare, ornamentează cu flori şi pune măcar un iepuraş de ciocolată în dreptul fiecărui mesean. Simţi fericirea… împarte-o şi tu la rândul tău celor din jur şi nu uita să mulţumeşti că şi în acest an eşti aproape de ai tăi! Paşte fericit!

(M.T.)

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *