Integrare Europeană

„RM e pregătită pentru dialogul privind liberalizarea regimului de vize”

Potrivit viceministrei, au avut loc deja două runde de negocieri privind Acordul de asociere a RM la UE. Pregătirile pentru cea de-a treia rundă şi pentru Consiliul de Asociere RM-UE au constituit principalele repere ale vizitei de săptămâna trecută a echipei de negociatori moldoveni la Bruxelles. În cadrul acestei vizite au avut loc contacte cu reprezentanţii Comisiei Europene (CE), ai Parlamentului European (PE), cu secretariatul Consiliului UE. „Până la cea de-a treia rundă de negocieri vom avea de găzduit două misiuni foarte importante din partea CE. Prima va inspecta stadiul nostru de pregătire pentru lansarea negocierilor privind crearea Zonei de Liber Schimb cuprinzător şi aprofundat între RM şi UE. Cea de-a doua misiune va inspecta cum se implementează în RM normele fitosanitare”, a menţionat Natalia Gherman. Aceste misiuni vor lucra în perioada 31 mai – 4 iunie.

De asemenea, a fost organizat un seminar la Bruxelles vizând priorităţile Agendei RM-UE, la care au participat statele membre ale UE, precum şi reprezentanţii CE, PE şi ai societăţii civile. În cadrul audierilor în Parlamentul European, delegaţia RM a prezentat principalele reforme realizate în vederea îndeplinirii criteriilor UE pentru obţinerea regimului liberalizat de vize. Comisia Europeană s-a referit la rezultatele misiunii de evaluare de la începutul lunii martie a.c. S-a constatat că RM e pe deplin pregătită pentru demararea oficială a dialogului structurat privind liberalizarea regimului de vize. „Toate aceste evenimente şi cele care urmează să aibă loc în zilele apropiate sunt etapele de pregătire pentru Consiliul de Asociere între RM şi UE, care va avea loc pe 15 iunie la Luxemburg. Vom demara dialogul structurat privind liberalizarea regimului de vize, vom stabili etapele şi elementele de pregătire pentru demararea negocierilor privind crearea Zonei de Liber Schimb între RM şi UE în a doua jumătate a anului curent”, a adăugat viceministra Gherman. Referindu-se la Memorandumul privind programul cuprinzător de consolidare a societăţilor instituţionale, semnat sâmbătă de către premierul Vlad Filat şi Comisarul european Štefan Füle, Natalia Gherman a amintit că au fost selectate zece instituţii guvernamentale care vor elabora, în perioada ce urmează, planuri aprofundate de reforme instituţionale ce vor fi susţinute şi financiar de UE.

De asemenea, ea a informat că miercuri, la Chişinău, au avut loc consultări moldo-italiene pentru elaborarea şi semnarea unui acord interguvernamental în domeniul securităţii sociale, care va asigura un cadru de garanţie socială pentru lucrătorii emigranţi moldoveni şi condiţiile întoarcerii în ţară şi posibilităţile de angajare în câmpul muncii la revenirea acasă. Tot ieri, în RM a sosit dna Micheline Calmy-Rey, Consilier Federal, ministră a Afacerilor Externe a Confederaţiei Elveţiene, care împreună cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, au semnat Acordul privind facilitarea regimului de vize pentru cetăţenii RM şi Acordul privind readmisia persoanelor cu şedere ilegală. În timpul aflării dnei Micheline Calmy-Rey la Chişinău se va desfăşura Conferinţa regională a Ambasadorilor Confederaţiei Elveţiene în Europa Centrală şi de Sud-Est.

Nelly Gâştemulte,
stagiară la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *