Social

România va aloca alte 3 mil. de euro pentru renovarea a încă 85 de grădinițe în Moldova

 „Acțiunea noastră în Republica Moldova se înscrie pe o tușă groasă de continuitate. Nu cred că există vreun domeniu în care să nu fiu în măsură să vă dau un exemplu de cooperare între autoritățile de la București și autoritățile din Republica Moldova. Evident, există unele programe de maximă vizibilitate și maxim succes. Dați-mi voie să mă refer, în primul rând, la domeniul strategic numit Educație, în care Guvernul de la București a acordat și acordă și în continuare un număr consistent de burse pentru elevii și studenții din Republica Moldova, peste 5 mii anual”, a menționat diplomatul român în cadrul unui interviu oferit postului de televiziune TVR Moldova.

Tot în această categorie se înscrie și programul referitor la renovarea instituțiilor preșcolare, renovarea grădinițelor din Republica Moldova. „Una din două grădinițe din Republica Moldova este renovată cu bani de la Guvernul României. Au fost alocate până acum granturi în valoare cumulată de 23 de milioane, granturi prin care 832 de grădinițe din RM au beneficiat de îmbunătățirea condițiilor de trai. Recent Guvernul României a luat decizia să suplimenteze până la sfârșitul anului curent suma respectivă cu încă trei milioane. Deci, avem în continuare în plan un număr de alte 85 de grădinițe. Evident, ne-am dori să facem mai mult, însă pentru aceasta trebuie să avem răbdare și trebuie să lucrăm în parteneriat cu autoritățile din Republica Moldova”, a mai spus ambasadorul Daniel Ioniță.

Tot în categoria proiectelor strategice se numără cele care vizează „interconectarea fizică între Republica Moldova și spațiul european”. „Cu alte cuvinte între Republica Moldova și România. Cel mai cunoscut astfel de proiect este gazoductul Iași-Ungheni. Ne aflăm într-o fază finală în ce privește selectarea și avansarea proiectului tehnic pentru extensia acestui gazoduct de la Ungheni la Chișinău. În această logică a fost semnat, relativ recent, la sfârșitul lunii august, un acord de cooperare între Transgaz și Vest Moldgaz, iar cele două entități economice lucrează acum la identificarea acelor modalități potrivite prin care investiția respectivă va fi asigurată în viitor”, a mai spus ambasadorul român la Chișinău.

La fel, în categoria interconectărilor energetice se numără liniile electrice de 400 de kilovolți, aflate în diverse stadii de proiectare. „Edivent, aceste proiecte trebuie văzute cu o perspectivă temporală un pic mai lungă. Și, în același timp, sunt proiectele de interconectare pe cale rutieră între România și Republica Moldova, premierii celor două țării au discutat, cu prilejul vizitei domnului Cioloș la Chișinău, despre deschiderea a două noi poduri între România și Republica Moldova”.

Întrebat dacă există șanse să ca gazoductul Iași-Ungheni să ajungă la Chișinău până în 2017, Daniel Ioniță a menționat că „există speranța ca acest gazoduct să se încadreze în termenele prestabilite”. „Pentru a ajunge însă acolo, trebuie urmate etapele necesare, etapele firești unui astfel de proiect de mare anvergură. Avem un studiu de fezabilitate definitivat. Trebuie elaborat proiectul tehnic. După ce va fi elaborat proiectul tehnic și pentru proiectul tehnic, de asemenea, există formule fezabile, formule de succes, care vor asigura rapid execuția acestui proiect. După elaborarea proiectului tehnic se va trece la faza referitoare la licitații și demararea efectivă a lucrărilor”, a conchis diplomatul român.

Sursa: realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *