Actualitate

Românii din Târgoviște, Tulcea, Bihor, Târgu Mureș, Vaslui, Neamț, Gorj, Iași și Olt AU IEȘIT ÎN STRADĂ (GALERIE FOTO)

La protest nu au fost incidente.

La ora 18,00 au început să se strângă tineri în Piața Tricolorului, iar unii dintre ei au aprins lumânări în memoria celor care au murit în incendiul din clubul bucureștean Colectiv. Inițial au fost circa 100 de persoane, iar după o oră s-au strâns aproximativ 500. Cei prezenți au spus că este un protest tăcut.

”Vrem să schimbăm ceva, mentalitatea în primul rând. Având în vedere demisiile depuse astăzi, nu se pune problema că acum cerem o schimbare politică, cerem schimbarea de mentalitate. Am văzut că se spune pe facebook că incendiul de la Colectiv a fost provocat, că este un scenariu, nu pot crede așa ceva. Cred că a fost vorba de nepăsarea patronilor, indiferența autorităților, poate chiar șpagă”, a spus unul dintre tinerii prezenți la manifestare.

După aproximativ o oră de când a început manifestarea, în Piața Tricolorului au venit câteva zeci de tineri ceva mai vocali, care i-au mobilizat și pe ceilalți. S-a cântat imnul, s-au scandat lozinci, iar manifestanții au plecat în marș pe Bulevardul Independenței, apoi la Primăria Târgoviște și s-au reîntors în Piața Tricolorului din fața Prefecturii Dâmbovița.

”Tinerii capabili pleacă în străinătate, voi vă angajați amante și nepoți”, ”Demisia clasa politică coruptă!”, ”Corupția ucide!”, ”Cinci oameni au vrut să lanseze un album, au lansat o revoluție!” sunt câteva dintre mesajele pe care cei prezenți la manifestarea le aveau scrise pe pancarte și pe care le-au scandat.

Forțe de ordine au fost prezente și i-au însoțit pe manifestanți în marșul pe străzi, care a blocat o bandă de circulație. La manifestația care a durat peste două ore nu s-au înregistrat incidente.

Aproape 100 de persoane au participat, miercuri seara, pe străzile orașului Tulcea, la un marș de solidaritate cu familiile victimelor incendiului înregistrat în urmă cu o săptămână în clubul bucureștean Colectiv.

Protestatarii s-au întâlnit în jurul orei 18,30 în Piața Mircea cel Bătrân, unde au aprins o lumânare, unii dintre ei plecând la un interval de o oră pe străzile orașului. "Am venit să aprind o lumânare pentru sufletele frânte mult prea devreme, nu să scandez, nu să țip. E nevoie de o schimbare și nu am plecat în marș pentru că mi-e frică de violență", a declarat pentru AGERPRES Corina Ș., în vârstă de 35 de ani, cu două fetițe de mână.

Alte persoane care au rămas în Piața Mircea cel Bătrân, aproximativ 50, potrivit Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ), au comentat numărul mic al participanților la marșul de solidaritate. "Se pare că Tulcea nu este atât de empatică. Sunt puțini. Orașul are circa 90.000 de locuitori, iar dacă ar fi venit măcar 5% dintre ei, ar fi fost ceva", a afirmat Virgil F., în vârstă de 39 de ani.

În timpul marșului de solidaritate, cei aproximativ 100 de participanți au cerut demisia parlamentarilor, au intonat imnul României și s-au oprit în fața Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Delta" pentru a aplauda. "Ei sunt eroi, pentru că vinerea trecută au salvat vieți", a explicat Florentin S., în vârstă de 15 ani.

Chiar dacă în anumite zone au blocat circulația autoturismelor pe un sens de circulație, șoferii i-au așteptat pe protestatari și i-au încurajat cu claxoane, patrule ale Poliției Rutiere dirijând traficul.

Acțiunea de solidaritate cu victimele incendiului înregistrat vineri seara în clubul Colectiv din București s-a încheiat în Piața Mircea cel Bătrân în jurul orei 21.00.

Potrivit IJJ, această acțiune nu a fost autorizată. "În timpul acțiunii din această seară (miercuri seara, n.red.) la care au participat circa 150 de persoane nu s-au înregistrat incidente", a precizat inspectorul șef al IJJ, Ion Bordei.

Autoritățile de ordine publică din municipiul Tulcea au autorizat miercuri o acțiune de solidaritate cu victimele tragediei din clubul bucureștean Colectiv, aceasta urmând să aibă loc vineri, 6 noiembrie, în intervalul orar 20,00-22,00.

Aproape o mie de orădeni, majoritatea tineri, au ieșit pe stradă miercuri seară, în semn de solidaritate cu victimele incendiului de la ”Colectiv” și pentru a protesta împotriva guvernanților.

Tinerii s-au adunat în cursul serii la Statuia Ostașului Român, din parcul 1 Decembrie, de unde, după o jumătate de oră, au pornit în marș pe un traseu central din municipiu, scandând ‘Ieșiți din casă, dacă vă pasă’, ‘Jos corupția!’, "Cinste lor, cinste salvatorilor", "Am sta în casă, dar morții nu ne lasă".

‘Am ieșit pentru că am izbucnit, la fel ca toți românii, încă de ieri seară, pentru că toți cei pe care i-am ales să ne conducă țara pun mai presus de viață, sănătate și libertatea omului, banii, interesele. Corupția ucide. Așteptăm o viață mai bună, să nu mai fie atâta corupție, fiecare să reușească în viață pe puterile lui, nu pe relații și cunoștințe. Sperăm să se schimbe ceva’, a declarat un protestatar.

‘În primul rând am ieșit, pentru că noi, tinerii, generația nouă, vrem să schimbăm ceva în România, în mai bine. Ne-am săturat de hoții, corupți, de parlamentari care abuzează de orice în țara asta, inclusiv de fondurile europene. M-am scârbit de Guvern, nu de țara noastră, că avem o țară minunată, în care vrem să trăim’, a completat un alt orădean.

Protestatarii s-au oprit în fața Catedralei Ortodoxe din centrul civic al municipiului unde au scandat ‘Vrem spitale, nu catedrale!’. Deși jandarmii au încercat să-i convingă să intre în parcul 1 Decembrie din apropiere, tinerii au pornit mai departe către cartierul Nufărul.

Peste 400 de persoane s-au adunat miercuri seara la Ceasul cu Flori din centrul municipiului Târgu Mureș pentru a aprinde o lumânare în memoria victimelor de la Clubul Colectiv și pentru a participa la un marș împotriva corupției.

O parte a celor prezenți a aprins lumânări și au păstrat un moment de reculegere pentru victimele tragediei din București, însă câteva grupuri organizate pe rețelele de socializare au strigat lozinci împotriva clasei politice, împotriva corupției, au făcut apel la unitate și au cerut construirea de spitale moderne.

Protestatarii au solicitat alegeri anticipate și promovarea unor personalități noi, care nu au fost atinse de corupție, după care s-au deplasat în fața Instituției Prefectului — Județul Mureș, unde au continuat protestele.

‘Protestăm împotriva corupților, ne-am săturat. Vrem demisia, toți trebuie să plece, de la președinte, prim-ministru și cei 600 de parlamentari. Demisia lui Ponta e doar ca să calmeze spiritele, își vor pune altul în loc. Nu se așteptau la mai mult de 1.000 de oameni în stradă, când au văzut 25.000 au făcut un pas în spate’, a spus unul dintre protestatari, care susține că face parte dintr-o grupare autointitulată ‘Naționaliștii independenți români’.

Printre lozincile scandate la Târgu Mureș s-au numărat: ‘Corupția i-a ucis!’ (pe cei din Clubul Colectiv, n.r.), ‘O dorință sinceră, România liberă!’, ‘Uniți, salvăm toată România!’, ‘Libertate, te iubim, ori învingem, ori murim!’, ‘Vrem spitale, nu catedrale!’, ‘Planul nostru de salvare, tot guvernul la închisoare!’.

După protestul în fața Prefecturii Mureș, grupul de protestatari a pornit într-un marș prin Târgu Mureș, către căminele studențești, îndemnând populația să iasă în stradă.

Peste 250 de persoane au participat, miercuri seară, la o manifestație în Piața Centrului Civic din municipiul Vaslui. Participanții, în majoritate tineri și adolescenți, și-au manifestat solidaritatea cu victimele incendiului de săptămâna trecută din clubul "Colectiv" din Capitală.

Protestatarii au cerut reformarea clasei politice și au scandat lozinci ca: "Uniți, salvăm toată România!" sau "Ne vrem țara înapoi!" și au cântat împreună o parte din Imnul Național al României "Deșteaptă-te, române!". Oamenii au scandat, de asemenea, minute în șir, "Colectiv, Colectiv!", în timp ce părinți cu copii de mână au aprins lumânări în memoria victimelor care au pierit în incendiul de vinerea trecută.

"Faptul că au ieșit atâția copii este un semn bun pentru viitorul acestei țări. Poate ar fi trebuit să fim mai mulți, dar e bine că oamenii încep să reacționeze. Ceva trebuie să se schimbe în țara noastră și chiar dacă tonul a fost dat în Capitală, oricând suntem dispuși să punem și noi umărul pentru schimbare", a declarat unul dintre manifestanți.

Protestul a fost unul pașnic, nefiind înregistrate incidente.

Aproape 500 de persoane, în majoritate tineri, s-au adunat, miercuri, în fața Teatrului Tineretului din Piatra Neamț pentru a se solidariza cu victimele din Club Colectiv.

Aceștia au parcurs apoi un traseu de circa doi kilometri prin centrul orașului, scandând ‘Colectiv’, ‘Ieșiți din casă, dacă vă pasă’, ‘Corupția ucide’. După marșul prin oraș, manifestanții au mers pe platoul din Curtea Domnească unde au aprins lumânări la Biserica Sfântul Ioan Domnesc.

Protestul tinerilor s-a desfășurat fără incidente, iar pe tot parcursul protestelor ordinea a fost asigurată de jandarmi.

Câteva sute de persoane, majoritate tineri, protestează, miercuri seara, în municipiul Târgu-Jiu, pentru victimele incendiului din clubul "Colectiv" dar și împotriva actualei clase politice, manifestanții cerându-le demisia autorităților locale.

Manifestanții s-au adunat în centrul municipiului, în Piața Prefecturii și au plecat apoi în marș către mai multe zone din oraș, blocând la un moment dat circulația pe una dintre cele mai circulate artere. Aceștia s-au oprit la biserica din apropierea Spitalului 700 și au lăsat un banner pe care este scris "Vrem spitale, nu catedrale".

Protestatarii poartă pancarte și bannere pe care sunt scrise mesaje precum "Afară cu hoții din țară", "Nepăsarea ucide", "Toate partidele, aceeași mizerie!"".

"Nu ne mulțumește demisia premierului. O alegere din Guvern nu este destul de bună, mai bine propunem noi pe cineva ca să putem spune apoi că dacă am făcut o greșeală, cel puțin am făcut-o cu mâna noastră. Vom ieși în stradă până când se va schimba ceva. Toți cei care au vrut să vină au venit aici astă-seară. sunt elev și majoritatea colegilor mei sunt aici. Vrem să plece toți cei care sunt la București, nu ne simțim reprezentați de cei care conduc acum țara", au spus doi dintre protestatari.

La manifestare au fost dispuse și numeroase forțe de ordine, până în prezent nefiind înregistrate incidente.

Câteva zeci de persoane au protestat miercuri în fața Prefecturii Olt, afirmând că vor o schimbare a clasei politice.

Mai mulți protestatari au arătat că vor să tragă un semnal de alarmă privind dorința de schimbare și în plan local.

"Sperăm ca și noi, aici, în Slatina, prin acest mic protest, să tragem un semnal de alarmă, să spunem că nici în Slatina nu se poate corupție. (…) Vrem o țară normală, nu mai vrem o țară cu conducători care să ne fure, vrem o țară cu conducători care să ne reprezinte interesele. (…) Vrem ca cetățeanul, omul rând să fie în centrul atenției.

(…) Nu aceleași partide și nu aceiași oameni", a spus Ion Ioan, un lider sindical de pe platforma industrială din Slatina.

Mai multe persoane care au participat la protestul de la Slatina au spus că au ieșit în stradă în urma unor apeluri făcute pe Facebook. Protestatarii au scandat în mai multe rânduri "Jos mafia", "Corupția ucide".

Numărul ieșenilor care au ieșit, miercuri seara, în stradă, în memoria victimelor incendiului de la Clubul Colectiv din București și pentru a protesta față de clasa politică a ajuns la aproximativ 5.000, după ce inițial numărul celor care s-au întâlnit în Piața Unirii a fost de câteva sute.

După ce a străbătut străzile din centrul Iașiului, coloana de protestatari a mers în campusul studențesc Tudor Vladimirescu, al doilea campus ca mărime din țară, după Grozăvești. Fie că erau studenți, tineri sau persoane aflate la vârsta maturității, cu toții au scandat lozinci împotriva partidelor politice, au cerut "spitale în loc de catedrale", unii solicitând chiar demisia Patriarhului Daniel.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *