Rotilă Ilie Croitoru: „Vreau să fac o filarmonică la Cahul”
A studiat la Școala de muzică „Maria Cebotari” din orașul Cahul. Din 1996 își continuă studiile la Conservatorul „G. Musicescu” din Chișinău, specialitatea dirijat coral. În 1999 este admis la Facultatea Dirijat Coral, clasa profesorului Stanislav Legkov și dirijat simfonic, clasa profesorului Victor Fedotov a Conservatorului „N. Rimski-Korsakov” din Sankt Petersburg. În 2000 debutează ca dirijor la Teatrul de Operă și Balet din Chișinău, cu un program vocal-simfonic „Requiem” de W. A. Mozart și simfonia nr. 8 de F. Schubert. În 2003-2007 este dirijor al orchestrei Festivalului Internațional de Muzică Clasică „Crescendo” din R. Moldova și conducător artistic al acestui festival.
Rotilă Ilie Croitoru este un dirijor care și-a făcut un nume în spațiul ex-sovietic. În 2002-2005 este asistent (stagiar) al prim-dirijorului Orchestrei Simfonice Academice a Filarmonicii „D. Șostakovici” din Sankt Petersburg, Rusia – Aleksandr Dmitriev.
În această perioadă evoluează cu trei concerte simfonice pe scena Filarmonicii din St. Petersburg, „Requiem” de I. Brahms, „Pasiunile după Matei”, I. S. Bach (corul „Emanuel”, România), Simfonia nr. 1 de P. I. Ceaikovski, „Concierto de Aranjuez” pentru chitară și orchestră de Joaquín Rodriguez, Suita nr. 1 „Peer Gynt” de E. Grieg. În 2003-2004 – dirijor stagiar la Teatrul Mare (Bolșoi) de la Moscova, iar în 2004-2007 – dirijor stagiar la Teatrul de operă Mariinski din St. Petersburg. Din anul 2005 este dirijor și director artistic al Festivalului „Krescenskie vecera” din Sankt Petersburg și din 2008 – dirijor-asistent la Teatrul Mariinski din St. Petersburg.
În decembrie 2009, el a dirijat opera „Mireasa Țarului” de Rimski-Korsakov în Teatrul din orașul Permi, iar în septembrie 2010 – spectacolul „Madame Butterfly” de G. Puccini în Teatrul din Odesa, Ucraina.
Pe 30 mai 2010 a dirijat în Sala Congreselor din Kremlinul de la Moscova un concert extraordinar cu participarea vedetelor de operă și oratoriul „Messiah” de G. F. Handel cu Orchestra Filarmonicii din Moscova și colectivele corale „Messiah Project” USA, corul Festivalului Handel din or. Gale, Germania.
Începând cu 2001, colaborează cu Filarmonica Națională din Chișinău, Filarmonica din or. Breansk, Filarmonica din Vladivostok, Teatrul de operă din Permi, Teatrul de operă din Odesa, Filarmonica din St. Petersburg, Moscova.
A evoluat în mai multe țări: SUA, Israel, Anglia, Hong Kong, Estonia.
„Vreau să formez o filarmonică la baștina mea, la Cahul. Vom prezenta trei concerte pe an, pentru a modela gustul amatorilor de muzică clasică”. Orchestra se va numi „Basarabeană”, iar cu ea vor evolua interpreți de talie mondială”, ne-a spus dirijorul.
Potrivit lui, aceasta va ajuta ca sudul republicii să devină un centru cultural, artistic și turistic, atrăgător pentru mai multă lume. Pe 22 aprilie, el a dirijat un concert la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, în memoria pogromului evreiesc din 1903 și 1905.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!