Actualitate

Rusia a abandonat Armenia în confruntarea cu Azerbaidjanului. Moscova a produs doar zarvă în regiunea Caucazului de la prăbușirea Uniunii Sovietice încoace

Până de curând, Rusia dădea senzația că este alături de Armenia în neînțelegerea dintre Armenia și Azerbaidjan, scrie Sabah.

„Numai că acum, sprijinul clar și activ pe care Turcia îl oferă Azerbaidjanului a făcut ca situația să fie diferită față de cum era în trecut. Trebuie remarcat faptul că deși colaborează în numeroase domenii, Turcia și Rusia au diferențe de opinie clare și distincte în ceea ce privește Libia, Ucraina și Siria.”

„Situația încă incomplet cunoscută a conflictului fierbinte din Caucazul de Sud, dintre Armenia și Azerbaidjan, reprezintă gradul de armonizare la care se află Pașinian și Putin în privința Armeniei. Fiindcă potrivit unor comentatori, dialogul între forțele armate armene și Moscova îl depășește pe Pașinian. Oare Rusia nu a girat și sprijinit ruperea regiunii Nagorno-Karabah de Azerbaidjan? Și tendința generală a Grupului de la Minsk, care urmărește rezolvarea acestei probleme, este să susțină Armenia. În perioada în care trăim, cauza atacurilor lansate de Armenia poate fi legată de eforturile lui Pașinian de a face ca lumea să uite de problemele prin care trece economia țării.”

Pe scurt, rămășițele fostului imperiu sovietic nu și-au început viața într-un mod lipsit de probleme. Faptul că în acest moment, Crimeea se află din nou pe teritoriul sovietic nu este un exemplu grăitor pentru această situație? Ce este foarte diferit față de trecut în ceea ce privește conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan este că acum Turcia este alături de Azerbaidjan într-o manieră foarte clară și distinctă.”

Într-un editorial din același cotidian turc, care prezintă conflictul din Nagorno-Karabah drept rezultatul unei invazii a Armeniei asupra a 20% din teritoriul azer, Burhanettin Duran mitraliază cu acuzații Kremlinul:

„În timp ce scad tensiunile în Mediterana de Est și se prefigurează începerea discuțiilor exploratorii între Turcia și Grecia, în Nagorno-Karabah apare un nou conflict. Primul lucru care vine în minte este că Rusia vrea să profite de conflictul armeano-azer să își atașeze bine Erevanul, care începuse să dea semne de apropiere față de SUA. După începerea conflictului, Erevanul a dat fuga la Moscova pentru ajutor. În această situație, întrebarea este următoarea: Moscova, care nu renunță la a considera Caucazul drept una dintre zonele sale de influență, are vreun motiv pentru a inflama Erevanul? Prin aprinderea unui nou conflict între Armenia și Azerbaidjan, după Siria-Idlib și Libia, Moscova ar putea încerca să pășească pe terenul unei noi competiții cu Ankara? Clar este faptul că se gândește că SUA aflate în preajma alegerilor și Uniunea Europeană dezbinată nu se vor implica în conflict.”

Declanșând conflicte și lupte, Moscova arată încă o dată că vrea să pună mâna pe putere. Capitalele europene rămase în afara jocului în Georgia, Ucraina și Belarus, vor trebuie iar să înghită politica Rusiei de a umple golurile? Vom vedea ce influență are lobby-ul armean în Statele Unite, intrate în perioadă electorală.”

SABAH / Turcia
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *