CSI / Rusia

Rușii au cheltuit 55 de milioane de dolari pentru a destabiliza Republica Moldova – SIS

Președintele Serviciului de Informații și Securitate (SSI) al Republicii Moldova, Alexandru Mustățea, a declarat că Rusia a cheltuit 1 miliard de lei (55,2 milioane de dolari) pentru a destabiliza situația din țară.

El s-a referit la datele SIS, care indică pregătirea și implementarea pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu a doua jumătate a anului 2022, a unui scenariu subversiv de intervenție externă pentru răsturnarea violentă a guvernării democratice și preluarea controlului politic de către grupuri criminale subordonate altor țări.

“Organizatorii acestui scenariu sunt afiliați structurilor responsabile de dezvoltarea și implementarea tehnologiilor politice în Federația Rusă, legate de administrația prezidențială rusă și de serviciile speciale rusești. Autorii acestui scenariu pe teritoriul Republicii Moldova sunt membri ai unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor”, a declarat Mustiata.

Șeful SIS a explicat că Șor se folosește de mai multe partide politice, în special de Partidul Șansa, pentru a destabiliza situația din Republica Moldova. El a adăugat că grupul criminal al lui Shor este susținut de un alt oligarh moldovean, Vlad Plahotniuc.

“Împreună cu alte organe de drept, a fost descoperită o operațiune de amploare care urmărea influențarea proceselor electorale. Inclusiv prin finanțarea ascunsă a campaniei electorale a partidului “Șansa”. Această sumă a depășit 90 de milioane de lei. S-a confirmat că majoritatea banilor proveneau din străinătate, în special din Rusia”, a declarat Mustiata.

El a mai spus că în campania electorală candidații din partea partidului “Șansa” au promis în timpul campaniei electorale implementarea mai multor proiecte sociale și de infrastructură, în care, potrivit SIS, a fost implicat cetățeanul rus și israelian Igal/Igor Shved.

“Suma finanțării care ar fi fost transferată de către “sponsorul” Igal Shved este de 1.032.737 de euro și 280.000 de dolari SUA. Ancheta a constatat că banii pe conturile lui Shved din Kazahstan au venit din Rusia de la cetățeanul moldovean și rus Victor Guțuliak, care este strâns legat de Ilan Șorm și de unul dintre oligarhii ruși”, a spus Mustiatse.

Potrivit acestuia, SIS a pregătit un raport detaliat privind încercările Rusiei de a destabiliza situația din Republica Moldova cu ajutorul grupului criminal al lui Șorm, care a fost transmis Comisiei Electorale Centrale, Centrului Național Anticorupție și Procuraturii Generale.

Anterior, președintele moldovean Maia Sandu a acuzat miercuri Rusia că “cumpără” alegătorii la alegerile locale care vor avea loc în acest weekend, prin injectarea de bani în partidele politice susținute de Moscova.

Reamintim că CEC din Moldova a refuzat acreditarea mai multor observatori ruși pe termen scurt în cadrul OSCE. Alegerile locale din Moldova vor avea loc la 5 noiembrie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. TIMPULE , nici cand sunt alegeri nu va obositi sa veniti la serviciu in weekend ? Nici MACAR sa scrieti de acasa ? Ma tem ca o sa aveti soarta Gazetei Sporturilor, adica sa dispareti. Ce se poate citi la voi, cand stirile sunt de aproape o saptamana ?

  2. da cit a cheltuit ambasada americana in Rep.Moldova SIS cind o sa ne informeze???? desigur pentru “stabilizarea”situatie in tarisoara noastra)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *