Politică

Rusia a folosit o fotografie veche din Slovenia pentru a „demonstra” că Ucraina pregătește să folosească o „bomba murdară”

Propaganda lui Vladimir Putin pare că nu mai funcționează. Guvernul unei mici țări din estul Europei l-a dat de gol pe liderul de la Kremlin, arătând exact cum a încercat să înșele lumea.

Guvernul din Slovenia a atras atenția că Moscova a folosit o fotografie slovenă veche pentru a susține că autoritățile de la Kiev pregătesc o „bombă murdară”.

Ministerul rus de Externe a publicat pe pagina sa de Twitter fotografia, însoțită de textul în care se specifica „Ministerul rus al Apărării: conform informaţiilor de care dispunem, două organisme ucrainene au primit ordinul să creeze #bomba murdară”.

Rusia publică informații false pentru a ataca Ucraina

Rusia a folosit o fotografie din Slovenia din 2010 pentru a susţine pe Twitter afirmaţiile despre o „bombă murdară” care ar fi pregătită de Ucraina, a declarat miercuri guvernul sloven.

Dragan Barbutovski, consilier al biroului premierului Robert Golob, a susținut că fotografia a fost folosită în mod necorespunzător și fără aprobarea autorităților slovene.

De asemenea, guvernul din Slovenia a postat pe pagina sa de Twitter aceeași informație, în care denunță faptul că fotografie folosită de Rusia este o fotografie a Agenţiei Slovene pentru Deşeuri Radioactive.

În fotografii apare o centrală nucleară, un loc de depozitare a deşeurilor radioactive, reactoare de cercetare ştiinţifică, dar şi saci din plastic care conţin uraniu şi plutoniu uzaţi.

Vladimir Putin a vorbit despre bomba murdară a Ucrainei

Și președintele rus Vladimir Putin a afirmat, miercuri, că Rusia cunoaște planurile Ucrainei de a utiliza o „bombă murdară”.

SUA, Europa şi NATO au încadrat acuzaţia împotriva Ucrainei ca fiind o invenţie a Rusiei. În același timp, guvernul ucrainean a avertizat că Rusia denunţă adesea astfel de probleme atunci când intenţionează să folosească ea însăşi arme interzise, cel mai adesea sub „steag fals” şi apoi să dea vina pe Kiev.

„Bomba murdară” este realizată din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive destinate să fie diseminate în praf în momentul exploziei.

O bombă murdară nu este o armă de distrugere în masă, ci o armă de perturbare în masă, ale cărei obiectivele principale sunt contaminarea și teama”, a precizat Comisia de reglementare nucleară a Statelor Unite, o agenție independentă, într-un articol de fond privind bombele murdare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *