Rusia a găsit o cale pentru a înlocui produsele europene și americane
„Țările care pot servi drept perspectivă întru furnizarea fructelor și legumelor sunt Azerbaidjan, Uzbekistan, Armenia, Tadjikistan și într-o oarecare măsură Kârgâzstan. În apropiata vecinătate se află Turcia, Iran și Serbia. Țări foarte promițătoare sunt Iran, Maroc și Egipt care au nevoie de produsele noastre, mai ales cereale și ulei vegetal, iar noi avem nevoie de legume, fructe, fructe de pădure și citrice”, a declarat N.Fiodorov pentru Interfax.
Ministrul a mai spus că America Latină deja și-a expus dorința de a mări oferta de produse alimentare pentru Rusia. Referitor la peștele norvegian, ministrul spune că el poate fi compensat din contul producătorilor ruși. „Avem un potențial mare de producție internă de pește, trebuie doar să negociem cu rețelele comerciale pentru a redirecționa fluxul de la export către consumul intern” – explică ministrul, notează lenta.ru.
Fiodorov și-a exprimat încrederea că introducerea unei interdicții nu ar duce la lipsuri și prețuri mai mari pentru produsele alimentare. Potrivit lui, problematic ar fi livrarea în țară a „brânzeturilor foarte scumpe din Italia și Franța, stridiilor și scoicilor”, ceea ce nu este critic pentru țară.
În data de 7 august, Moscova a răspuns la sancțiunile impuse de Occident împotriva Rusiei din cauza evenimentelor din Ucraina, astfel anunțând interdicția totală privind furnizarea cărnii de vită, cărnii de porc, legumelor, fructelor, cărnii de pasăre, peștelui, brânzeturilor, laptelui și produselor lactate din UE, Australia, Canada, Norvegia și SUA.
Potrivit calculelor Itar-Tass, în baza datelor Serviciului vamal al Rusiei în 2013, este vorba despre importul anual de produse în valoare de 9,1 miliarde USD, dintre care tocmai 6,5 miliarde USD sunt produse din țările UE care sunt incluse în lista de sancțiuni.
sursa: agora.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!