Actualitate

Rusia a publicat harta cu țările amenințate de „norul radioactiv” de la centrala Zaporojie. Este vizată și R. Moldova sau România

Rusia a avertizat că ar putea închide centrala nucleară de la Zaporojie, dacă Ucraina continuă să bombardeze zona, afirmație pe care Kievul a negat-o.

„Am dori să vă atragem atenția asupra faptului că, în cazul în care evoluția negativă a situației legate de bombardarea centralei nucleare de către Ucraina continuă, problema trecerii unităților 5 și 6 în rezervă poate fi luate în considerare, ceea ce va duce la închiderea centralei nucleare de la Zaporojie”, a declarat generalul Igor Kirillov, șeful trupelor de protecție împotriva radiațiilor ale Forțelor Armate Ruse, citat de Ria Novosti.

Între timp, Serviciile de informații militare ale Ucrainei consideră că Rusia plănuiește o „provocare” la centrala nucleară, vineri, anunțând că aici se va afla doar personalul operaţional. Intrarea va fi închisă pentru toţi ceilalţi angajaţi, scrie The Guardian.

Oamenii de știință de la Institutul ucrainean de Hidrometeorologie au simulat răspândirea radiațiilor în cazul unui dezastru nuclear și au descoperit că, în urma condițiilor meteorologice din ultimele zile, norul radioactiv ar putea ajunge până la Marea Baltică, lovind Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, precum și Belarus.

Apoi se va îndrepta spre vest și ar putea pătrunde în Moldova, România, Serbia, Slovacia, Ungaria și Republica Cehă.

De altfel, și presa de stat din Rusia și Ministerul Apărării au început să facă declarații potrivit cărora bombardarea centralei de la Zaporojie s-ar putea transforma într-un mare incident nuclear.

Ministerul rus al Apărării a publicat o hartă cu țările care ar putea fi afectate de radiații dacă va fi eliminat 25% din conținutul radioactiv al unui reactor nuclear de la Zaporojie.

Astfel, norul radioactiv ar acoperi integral Republica Moldova, jumătate din România și părți din Belarus, Slovacia, Germania și Polonia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că o “inspecţie” a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) trebuie să aibă loc urgent la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub control rusesc şi unde loviturile de care cele două părţi se acuză reciproc s-au înmulţit în ultima vreme.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *