Politică

Rusia = dușman strategic. Moscova șantajează Moldova pe față – Dacă nu ne dați 709 milioane de dolari într-o lună vă tăiem gazul

Potrivit lui Kuprianov, datoria R. Moldova, exclusiv a malulului drept al Nistrului, pentru gazele furnizate este de 433 de milioane de dolari.

„Ținând cont de întârzierea plăților, suma totală a datoriei este de 709 milioane de dolari. În același timp, din anumite motive, reprezentanții Moldovei nu vor să recunoască suma acumulată, suma datoriilor”, a precizat Kuprianov.

Astfel, „Gazprom” va prelungi înțelegerea cu R. Moldova, la prețul de piață, doar dacă Chișinăul va achita datoria de 709 milioane de dolari într-o lună.

„În ciuda datoriilor acumulate, partea moldovenească cere prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale pentru octombrie și noiembrie 2021.

„Gazprom” a semnat un contract pentru octombrie și este gata să prelungească contractul pentru noiembrie, dacă partea moldovenească plătește integral suma pentru gazele furnizate în perioada septembrie-octombrie curent”, a declarat ultimativ Kuprianov.

În cazul în care Chișinăul nu transferă până la 1 decembrie suma de 709 milioane de dolari, atunci va fi sistată livrarea gazelor către R. Moldova.

„Aici nu este politică, „Gazprom” este o societate pe acțiuni și nu poate funcționa în pierdere, nu își poate permite să piardă plățile de impozite la buget. Există limite ale răbdării. R. Moldova însăși provoacă această criză”, a conchis sursa citată.

Amintim că vicepremierul Andrei Spînu, care în ultimele două zile s-a aflat la Moscova, a declarat astăzi că negocierile cu partea rusă nu s-au soldat cu nimic, doarece „Gazprom” solicită un preț mai mare decât cel existent pe piețele internaționale de gaze, plus condiții nefinanciare.

„Mesajul nostru pe parcursul negocierilor a fost întotdeauna același: R. Moldova își dorește să continue discuțiile și să semneze un contract pe termen lung între „Moldovagaz” și „Gazprom”, unul care avantajează ambele părți. Ofertă propusă la momentul actual de „Gazprom” nu este în avantajul cetățenilor noștri.

Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz.

R. Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”, a precizat Spînu, după negocierile eșuate cu șeful adjunct al Administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak, directorul general „Gazprom Export”, Elena Burmistrova, și ministrul Energiei, Nikolai Șulghinov.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *