Ultima oră

RUSIA ÎN LUMEA CIVILIZATĂ ESTE UN STAT AGRESOR ȘI OCUPANT. PUNCT

Vitali Portnikov: „Rusiei într-adevăr îi place să creadă că ea câştigă războiul informaţional. În realitate există o situaţie absolut obiectivă – a avut loc ocuparea unei părţi din teritoriul unei ţări de către altă ţară. Este o încălcare evidentă a dreptului internaţional şi toată lumea înţelege asta. Cei care spun că acest lucru e normal au un defect moral. Acest defect îl au autorităţile ruse şi agenţii de propagandă rusă care servesc aceste autorităţi. Un om normal din punct de vedere psihic nu poate spune asta.

Există însă şi un alt aspect despre care vorbeşte Rusia: că guvernarea ucraineană nu poate restabili controlul asupra ţării, că există expresii a unor tendinţe extremiste, că în Ucraina este periculos să te afli. Este absurd. Noi prea bine înţelegem că orice instabilitate în Ucraina este provocată de înşişi agenţii ruşi. Dar chiar dacă am accepta ca fiind adevărate aceste afirmaţii, atunci depăşirea extremismului şi instaurarea stabilităţii trebuie să fie un efort comun internaţional şi însăşi Rusia ar trebui să fie, în fond, interesată în stabilizarea situaţiei din Ucraina, să participe la negocieri, să avanseze modele de depăşire a crizei. Nici într-un caz să nu înainteze ultimatumuri Ucrainei sau UE. Dar anume acest lucru se întâmplă. Pentru că o ţară care ocupă ilegal teritoriul altei ţări nu poate fi interesată ca lucrurile să se normalizeze în ţara ocupată. Restul – e apă de ploaie. Poţi numi albul negru, negrul – roşu, poţi plăti reclame în ziare, de dorit occidentale. Dar lucrurile evidente aşa vor rămâne – ocuparea teritoriul Ucrainei a avut loc, anexarea unui teritoriu al Ucrainei, a propos a unui teritoriu care niciodată nu a aparţinut Federaţiei Rusiei ca stat, de asemenea, a avut loc.

Rusia în lumea civilizată este un stat agresor şi ocupant. Punct. Ea nu mai are cu cine lupta în câmpul informaţional. Cu ocupanţii nimeni nu luptă în câmpul informaţional. În asemenea situaţii, statul ocupat sau se resemnează pentru că nu are posibilităţi să-l oprească pe agresor pe cale militară, fie luptă şi îţi recâştigi teritoriul pierdut. Aceasta este politica reală.”

Europa Liberă: Totuşi, fiţi de acord că aceste lucruri nu au cum să ajungă la toţi consumatorii de informaţii în condiţiile prezenţei unui imperiu informaţional pro-rus?

Vitali Portnikov: „Nu este adevărat. Pentru că orice cetăţean al oricărei ţări ştie că orice stat are integritate teritorială şi înţelege că dacă o parte din teritoriul ţării sale îi va fi luat, el va fi indignat. Şi locuitorilor Moldovei nu trebuie să le povestească nimeni acest lucru, pentru că ei trăiesc o astfel de experienţă.”

Europa Liberă: Ultimul sondaj a arătat că există un anumit procent de cetăţeni, nu mare, dar totuşi vreo 24 %, consideră că Putin are dreptate în Crimeea?

Vitali Portnikov: „Aceşti oameni care spun că Putin are dreptate fac parte din „coloana a cincea” a Rusiei şi cu ei nu poţi lupta. Nu poţi spera că un război informaţional, fie dintr-o parte, fie din alta, le poate schimba viziunea. Ei vor spune că Putin are dreptate şi dacă el va ocupa Transnistria. Şi dacă el va ocupa Polonia. Sunt oamenii care sprijină Imperiul Rus şi cred că acest imperiu trebuie să acţioneze aşa cum acţionează. Adică, chiar dacă Putin va intra cu tancurile în Chişinău, ei tot vor spune că are dreptate. Nu putem să le demonstrăm acestor oameni absolut nimic. Ei nu se află de o altă parte a baricadei informaţionale, ci a unei baricade adevărate. Aşa este lumea modernă.”

Europa Liberă: Totuşi, autorităţile trebuie să se gândească la asta? În Moldova, de exemplu, cele mai multe televiziuni care sunt în pachetele de servicii sunt ruse şi mulţi oameni îşi creează percepţiile asupra lumii în baza acestor informaţii.

Vitali Portnikov: „Sunt de acord cu asta. Într-adevăr, Rusia în ultimul deceniu a depus eforturi mari ca să-şi creeze un imperiu informaţional. Nimic nu miră în asta. Dar faptul că atât în Moldova, cât şi în Ucraina trăieşte încă o cantitate enormă de oameni sovietici care au nevoie de acest imperiu este un fapt, fapt care are nevoie de timp ca să fie înlăturat, iar acest timp încă nu a venit. Dar este şi un alt aspect pe care trebuie să-l înţelegem: interzicerea acestor televiziuni nu rezolvă foarte multe lucruri. Eu destul de mult lucrez cu auditorii vorbitoare de limbă rusă din lumea occidentală: Germania, SUA… Şi trebuie să vă spun că şi acolo sunt oameni cu acest tip de viziune. Aceiaşi oameni sovietici, care trăiesc în New York, primesc pensii americane, sunt cetăţeni americani, dar ei îl sprijină pe Putin, doresc SUA să fie înfrânte de Rusia şi cred că URSS-ul din care ei au plecat în SUA a fost cel mai bun stat în lume.”

Europa Liberă: Ce-i de făcut cu asta?

Vitali Portnikov: „Nimic. Avem o sarcină foarte simplă: să ne apărăm integritatea teritorială, să ne alipim la UE, să aderăm la NATO, să luptăm cu separatismul. Pe când Rusia are o altă sarcină: să ne distrugă statele, să prefacă lumea în una autoritară, ocuparea teritoriilor pe care Vladimir Putin le consideră ale lui.”

Europa Liberă: Deci, trebuie să aşteptăm când acest defect moral despre care vorbeaţi va fi anihilat? Vitali Portnikov: „Noi trebuie pur şi simplu să spunem adevărul. Adevărul mai devreme sau mai târziu va învinge, orice ar spune propagandiştii ruşi. În afară de asta, eu sunt ferm convins că actualele evenimente sunt începutul sfârşitului nu doar a imperiului rus, ci şi a imperiului informaţional rus. Acum există o delimitare foarte clară morală între alb şi negru. Sunt adepţi ai agresiunii şi sunt adversari ai agresiunii, adepţi ai ocupanţilor şi adversari ai ocupanţilor, adepţi ai răului şi adversari ai răului. În principiu, răul nu este parte a negocierilor. Răul este ceea ce trebuie învins, nu neapărat pe câmpul de luptă, ci şi cu eforturi economice, politice.

Trebuie fireşte să ne gândim şi la securitatea informaţională, dar acum lumea a devenit colorată foarte clar în alb-negru şi e mult mai simplu pentru cei ce sunt de partea albului. Nu mai există acea lume cenuşie pe care a vrut să o construiască Putin până la momentul ocupării Crimeii. Pentru că în acea lume cenuşie, puteau să existe aceste state cvasi-independente cum sunt Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud, coloana a cincea putea să se ascundă după noţiunea „prieteni ai Rusiei”, deşi în realitate nu era decât un grup de trădători ai ţării lor. Asta s-a putut înainte. Acum nu se mai poate. Trădătorul este trădător, teritoriu ocupat este teritoriu ocupat. Şi acum e mai simplu de înţeles decât înainte, când un trădător care şi-a primit solda de la serviciile speciale ruse din Moscova putea să spună că este patriot al Ucrainei, dar pur şi simplu vrea să fim prieteni cu Rusia. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Moldova. De aceea, din punctul de vedere al securităţii informaţionale, acum situaţia de fapt este mult mai bună decât a fost ieri.”

Sursa: europalibera.org


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *