Rusia îşi extinde prezenţa militară în Asia Centrală
Luna viitoare, preşedintele rus, Vladimir Putin, va fi gazda unui summit ce va reuni liderii ţărilor membre ale Organizaţiei de cooperare de la Shanghai şi ai BRICS. Rusia şi China fac parte din ambele grupuri. Primul cuprinde şi ţări din Asia Centrală – Kazakhstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan –, iar din al doilea mai fac parte Brazilia, India şi Africa de Sud.
Rusia asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a BRICS şi OCS, iar summitul comun al acestor două organizaţii furnizează Moscovei o excelentă ocazie să-şi demonstreze capacitatea de a sfida sancţiunile occidentale. Şi un prilej de a se plasa pe picior de egalitate cu China, ca o forţă de opoziţie la Grupul celor 7. BRICS, care regrupează cele cinci principale state emergente – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud –, a devenit o organizaţie importantă pentru dialogul şi cooperarea între ţări pe pieţele emergente şi în dezvoltare şi constituie o forţă pentru menţinerea păcii şi stabilităţii în lume.
Kremlinul a prevăzut, de asemenea, să impună o împăcare pe trei direcţii între OCS, BRICS şi Uniunea economică eurasiatică (UEEA), o tentativă a Rusiei de a reuni fostele republici sovietice într-un nou bloc, potrivit unor surse guvernamentale ruse. Aceste foste republici sovietice din Asia Centrală sunt bogate în resurse naturale, dar suferă economic din cauza căderii preţurilor materiilor prime.
Contra „Drumului mătăsii“
Spre consternarea Rusiei, regiunea gravitează spre China, toate ţările îndreptându-se deja spre infrastructura Asiei chineze condusă de Investment Bank, anunţată şi înfiinţată recent de Beijing. Confruntată cu centura economică a Chinei reprezentată de „Drumul mătăsii”, singurul mod al Rusiei de a realiza un echilibru de putere în regiune este contraponderea ajutorului său militar.
În acest scop, Rusia declară că va creşte numărul trupelor în Tadjikistan cu 50% şi prevede staţionarea de drone la o bază aeriană din Kîrgîzstan, ca şi construirea de noi instalaţii militare în regiune. Organizaţia Tratatului de securitate colectivă, o alianţă între şase foste republici sovietice, a condus exerciţii militare expansive în Tadjikistan, luna trecută. Aceste guverne autoritare din Asia Centrală se tem că teroriştii islamişti afluează din Afganistan şi situaţia economică precară va întoarce propriile popoare împotriva lor. Rusia exploatează aceste temeri pentru a-şi creşte prezenţa militară în regiune.
Pe de altă parte, China caută un acces mai larg la resursele abundente din Asia Centrală, ca şi la legături de transport transcontinentale spre pieţele europene. Fără o stabilitate în regiune, Beijingul ar putea eşua în realizarea viziunii sale pentru secolul 21 – „Drumul mătăsii”.
Summitul comun al BRICS şi OCS, ce va avea loc luna viitoare în oraşul Ufa, capitala republicii ruse Başkiria, este considerat de o importanţă strategică deosebită, experţii estimând că ar putea da o lovitură leadershipului mondial al SUA. Este un summit foarte important pentru că poate da naştere unei noi instituţii financiare comune – Banca de dezvoltare a OCS -, care va crea noi alianţe strategice susceptibile să modifice raportul de forţe în Asia-Pacific.
sursa: romanialibera.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!