Rusia nu mai este atractivă pentru moldoveni
La sfârșitul anului 2014, rubla rusească s-a devalorizat brusc scăzând cu peste 40 la sută față de dolar. Criza cu care încă se confruntă economia rusă frânează tot mai mult viața economică și socială din Rusia. Din cauza devalorizării banilor, migranții din Moldova au început să părăsească piața care obișnuia să fie atractivă în ultimii 20 de ani.
„La Moscova au rămas foarte puțini moldoveni”
Într-un restaurant din centrul Moscovei, l-am întâlnit pe Alexei, care a plecat să lucreze în Federația Rusă acum trei ani. Bărbatul spune că salariul de cinci mii de lei pe care îl câștiga în Chișinău era insuficient să își întrețină familia. Timp de peste 15 ani, Alexei a muncit în calitate de tehnolog, la o secție de brutărie din Capitală, într-o zi, însă, din cauza salariului mic, a hotărât să plece cu soția sa la muncă în Moscova. A fost ajutat de câțiva prieteni cu sfaturi despre cum să se descurce în metropola rusească. Cuplul lucrează în domeniul deservirii în cadrul hotelurilor, iar câștigul lunar este în jur de 1200 de dolari de persoană.
„Acum, la Moscova, au rămas foarte puțini moldoveni. După criza din anul trecut, o parte s-a întors acasă, iar altă parte s-a dus să câștige bani în Europa”, susține bărbatul. Moldoveanul spune că, mai mult de un an în urmă, venitul său lunar era cu 30 la sută mai mare. „Mulți cunoscuți sau colegi pe care îi aveam aici au plecat spre Moldova. Am vorbit cu câțiva din ei și deja au planificat să se angajeze la muncă în Europa”, afirmă Alexei.
„Acasă nu vreau să mă întorc”
Bărbatul a spus că în curând va părăsi și el capitala Rusiei. A recunoscut că după ce va obține cetățenia românească, va pleca să muncească în una din țările Uniunii Europene. „Acasă nu vreau să mă întorc, să lucrez pentru bani puțini. Nu vreau ca familia mea să aibă de suferit din cauza guvernanților care, în loc să ridice țara, ei mai mult îngroapă oamenii simpli”, zice bărbatul de 45 de ani.
„Au plecat cam 80 la sută dintre moldoveni”
O altă moldoveancă care lucrează la Moscova, ne-a spus că a venit la muncă în Rusia imediat ce a împlinit 18 ani. „După ce am absolvit clasa a IX-a, în Glodeni, am decis că vreau să lucrez. Unde în altă parte să mă duc, decât în Rusia? Atunci aveam mulți prieteni și rude care lucrau în Moscova, care ziceau că au un salariu destul de bun”, spune tânăra de 24 de ani. După cinci ani petrecuți în Rusia, tânăra recunoaște că lucrurile s-au înrăutățit de când economia s-a prăbușit. „Au plecat cam 80 la sută dintre moldovenii pe care-i cunoșteam aici, la Moscova, dintre prietenii mei au rămas foarte puțini, doar cei care erau demult stabiliți aici și au unele afaceri care nu au fost afectate de criză”, conchide tânăra.
Natalia a mărturisit că nu vrea să se întoarcă acasă. Vine doar de sărbători să își viziteze părinții, în rest, muncește pentru ca să își facă „un locușor în lume”, însă nu a hotărât unde. „Acum mai mulți pleacă din Moscova, iar eu încă nu am hotărât încotro să o iau. În Moldova nu cred să mă întorc, toți fug de acolo în Europa. Dar din cauza documentelor nu pot pleca. Am să rămân aici și voi încerca să mă descurc cumva”, a spus Natalia.
„Cumătrul a promis să mă ajute”
La aeroport, după aterizarea avionului, am întâlnit un bărbat pe chipul căruia se putea citi că este nespus de bucuros că a ajuns la Moscova. Mihai, un proaspăt pensionar, mi-a spus că scopul său de călătorie în Rusia este că vrea să lucreze, cât mai are puteri. „Acasă sunt singur, copiii au plecat la muncă în Italia, soția mea a murit acum zece ani, iar eu nu vreau să stau singur și să mor de foame”, spune bărbatul. Deși nedumerit că vameșii i-au deschis viza de ședere pentru 90 de zile, a spus că oricum nu contează acest termen. „Cumătrul a promis că mă ajută să-mi deschid patentă când ajung în Rusia. Mi-a spus că îl voi ajuta la firma lui mică de hamali, pe care o are deschisă de vreo zece ani. Numai așa a mai putut el să câștige bani în Moscova”, spune pensionarul.
Cum se vede Moldova la TV-urile din Rusia
În timpul vizitei în Capitala rusă, am discutat cu câțiva locuitori ai acesteia. I-am întrebat ce au mai auzit despre Moldova în ultima perioadă. Un fotograf a spus că Renato Usatâi este personajul cel mai des arătat la televizor. „El este cel care a suferit cel mai mult în urma protestelor despre care s-a vorbit la televizor. A stat chiar și la închisoare din cauza guvernării care l-ar fi reținut pentru protestele în masă”, spune Gleb, în vârstă de 38 de ani.
Alți ruși cu care am discutat au spus că au văzut la televizor reportaje despre cum oamenii protestează că nu vor să intre în Uniunea Europeană și își doresc să facă parte din piața țărilor CSI, la fel cum până acum au fost. „Am să vă spun că aveți un vin foarte gustos, chiar dacă în ultimul timp nu prea îl găsesc prin magazinele noastre, că am auzit că aveți și voi o criză economică în țară, poate din această cauză nu mai vine”, ne-a spus o doamnă trecută de vârsta a patra.
În toamna anului trecut, autoritățile ruse au anunțat că, în 2016, vor fi acceptaţi doar 214 mii de migranţi. În comparaţie cu nivelul din anul trecut, cota va fi redusă cu 62 de mii sau cu 22 la sută. Autoritățile nu au anunțat care este motivul scăderii cererii pe piața de muncă.
Datele oficiale din decembrie 2015 arată că în Federaţia Rusă muncesc aproximativ 300 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, în timp ce datele neoficiale arată că acest număr este depășit de cel puțin trei ori.