Rusia nu va supravieţui unui preţ de 40 dolari pe barilul de petrol
Un raport publicat săptămâna trecută susţine că volumul producţiei de petrol în 2015, în SUA, ar urmă să ajungă la 9,3 milioane de barili pe zi, iar în 2016 – 9,5 milioane de barili pe zi. Nu ar fi o mare problema dacă aceste volume ar avea şi cumpărători.
Că urmare, preţul petrolului Brent – a scăzut de la 62 dolari la 52 dolari pe baril.
Conform previziunilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie, rezervele de combustibil în SUA vor fi în curând umplute la capacitate.
Washingtonul este dispus să se împartă cu acest excedent de producţie. Reprezentanţii companiilor petroliere i-au cerut lui Barack Obama să ridice interdicţia privind exportul de energie, însă o decizie nu a fost încă luată.
Cu toate acestea, ridicarea interdicţiei nu va rezolva radical situaţia. Pe termen scurt, stocurile vor începe să scadă şi cotaţiile de petrol să crească. Dar, posibilitatea de a vinde petrol peste graniţa, pe termen lung, va stimula din nou creşterea producţiei. De aceea, experţii prezic atingerea unui nivel de 40 $ pe baril.
Această ultima opţiune ar fi catastrofală pentru bugetul rus, care pe 2015 prevede o cotaţie minimă de 50 dolari pe baril.
Pierderea a 10 dolari la preţul unui baril de petrol va însemna un minus de 1 trilion de ruble la Fondul de rezervă al Rusiei. Acum acesta are acumulate circa 5,5 trilioane de ruble. Aproximativ 2,7 trilioane vor fi direcţionate pentru a acoperi găurile din buget. La o scădere în continuare a preţurilor (până la $ 40), bugetul va avea nevoie de alt trilion de ruble. Însă Fondul de rezervă este alimentat din încasările de vânzări de hidrocarburi şi având în vedere că un aflux de bani pe această linie este exlus, spre mijlocul anului 2016 Rusia ar putea atinge fundul sacului.
sursa: paginaderusia.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!