CSI / Rusia

Rusia pierde 10 milioane de dolari pe zi arzând gazele pe care nu le mai exportă în Germania

Pe măsură ce costurile energiei din Europa cresc vertiginos, Rusia arde cantități mari de gaze naturale, se arată într-o analiză BBC News.

Experții spun că gazul ars ar fi fost exportat anterior în Germania, prin conducta Nord Stream 1.

O uzină aflată în apropierea graniței cu Finlanda arde gaz în valoare estimată la 10 milioane de dolari (8,4 milioane de lire sterline) în fiecare zi.

Oamenii de știință se arată îngrijorați de volumele mari de dioxid de carbon și funingine pe care le creează în zonă și care ar putea exacerba topirea gheții arctice.

Analiza realizată de Rystad Energy indică faptul că aproximativ 4,34 milioane de metri cubi de gaz ard în fiecare zi.

Gazele provin de la o nouă fabrică de gaz natural lichefiat (GNL) la Portovaya, la nord-vest de Sankt Petersburg.

Primele semnale că ceva nu era în regulă au venit de la finlandezii care locuiesc relativ aproape de graniță și care au observat o flacără mare la orizont la începutul acestei veri.

Aprovizionarea Germaniei prin conducta Nord Stream 1 a fost redusă de la jumătatea lunii iulie, rușii acuzând probleme tehnice. Germania spune că a fost o mișcare pur politică după invazia Rusiei în Ucraina.

Dar, încă din iunie, cercetătorii au observat o creștere semnificativă a căldurii emanate din instalație – despre care se crede că ar fi din arderea gazelor naturale.

Deși arderea gazelor este o procedură obișnuită la fabricile de procesare, din motive tehnice sau de siguranță, amploarea acestei arderi i-a derutat pe experți.

„Nu am văzut niciodată o fabrică de GNL să ardă atât de mult”, a spus dr. Jessica McCarty, expert în date satelitare de la Universitatea Miami din Ohio.

„Începând cu luna iunie, am văzut acest vârf uriaș și pur și simplu nu a dispărut. A rămas foarte anormal de sus”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Datorita topirii permafrostului in Siberia un efect secundar sunt emanatiile de gaz metan care se ridica spre palierul superior al atmosferei si amplifica efectul de seta. Practic daca nu sunt captate si ars acest gaz metan va crea o catastrofa climatica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *