Rusia pierde poziția dominantă pe cea mai importantă piață de arme din lume

Experţii susţin în raportul lor că o parte din cele mai mari afaceri indo-ruse cu armament se află în pragul anulării, iar din această cauza, Rusia pierde rapid poziţia să dominantă pe cea mai importantă piaţă de arme din lume.
Raportul arată că India este cel mai mare importator mondial de arme – 15% din importurile mondiale din ultimii cinci ani. Rusia a avut mult timp acces preferenţial la această piaţă, oferind aproximativ 70% din importurile ţării din acest domeniu. India cheltuie masiv în modernizarea forţelor sale armate, însă mai multe tranzacţii dintre Moscova şi New Delhi sunt acum pe punctul de a anulate, au declarat analiştii.
În special, în pericol se află producţia în comun a avioanelor de transport multifuncţionale. Valoarea potenţială a proiectului este de 1 miliard $. Potrivit Stratfor, experţii indieni au emis anumite pretenţii faţă de detaliile tehnice ale proiectului, fiind nemulţumiţi în special de motoarele avioanelor.
În plus, la un pas de eşec se află şi contractul privind furnizarea a 100 de elicoptere „Kamov-226T”, semnat în timpul vizitei prim-ministrului Narendra Modi la Moscova, în decembrie 2015. Problema în acest caz este că New Delhi impune că 50% din componentele elicopterelor să fie fabricate în India, iar ruşii nu pot asigura această cerere, deoarece două treimi din componenetele elicopterelor provin din alte ţări. De aceea, eşecul acestui contract nu poate fi exclus, constată cei de la Stratfor.
Concurenţii suflă în ceafă Rusiei
În plus, potrivit analiştilor, un număr tot mai mare de ţări concurente ameninţă poziţia dominantă a Rusiei în India.
În afară de asta, Moscova se află într-un moment deosebit de nefavorabil: economia rusă rezistă greu sub sancţiunile internaţionale şi a scăderii globale a preţurilor la petrol. Moscova a trebuit să facă reduceri bugetare drastice, iar creşterea cheltuielilor pentru apărare, anticipată anterior, este în prezent puţin probabilă, se mai arată în raport.
Industria de apărare rusă va fi norocoasă dacă cheltuielile de apărare vor rămâne în următorii doi ani măcar la nivelul actual.
Totodată, complexul militar-industrial al Rusiei se bazează pe comenzi externe pentru a menţine capacitatea de producţie şi pentru finanţarea cercetării şi dezvoltării.
Astfel, de problemele apărute în contractele de apărare între Rusia şi India încearcă să profite furnizorii din alte ţări. Statisticile arată că SUA au ajuns din urmă Rusia la volumul total de vânzări de arme în India, care recent a încheiat o serie de tranzacţii importante în sectorul de apărare cu Statele Unite, Coreea de Sud, Israel şi Franţa.
New Delhi a semnat un acord cu Parisul pentru furnizarea a 36 de avioane de lupta Rafale. Portalul experţilor Business Standard estimează costul acordului la 9 miliarde $. În acest context, cooperarea Indiei cu Rusia, care este, de asemenea, unul dintre furnizorii de avioane de lupta, ar putea trece în planul secund.
Totuşi, indienii nu renunţă la cooperarea cu Rusia în privinţa creării unei maşini de lupta aeriene din generaţia a cincea.
Potrivit Ministerului Apărării din India, în primul an după semnarea acordului, fiecare parte va investi în proiect câte un miliard de dolari, şi apoi pentru încă şase ani, câte 500 de milioane de dolari anual. Astfel, costul estimat al proiectului este mai mic decât preţul contractului pentru Rafale. Potrivit experţilor, preferinţă indienilor în selectarea proiectelor va depinde de preţ.
Până recent, Rusia a fost lider în livarile de armament pe piaţă din India. În 2014, Moscova a furnizat arme şi echipamente militare în valoare totală de 4,7 miliarde $.
Între timp, India a raportat probleme cu mentenanţă aeronavelor livrate de ruşi – Su-30MKI – fapt care subminează capacitatea de lupta a Forţelor Aeriene indiene. Agenţia de audit independenţa a Indiei – Comptroller and Auditor General (CAG) – a publicat un raport care relevă starea proastă a aeronavelor. Sunt gata de lupta doar 55-60% din maşini, faţă de o rată normală de 75%.
Reprezentanţii Forţelor Aeriene din India au declarat că Su-30MKI are probleme tehnice cu sistemul de control de la distanţă al zborului şi cu receptoarele radar. În plus, ele sunt dificil de reparat din cauza lipsei de piese de schimb, care sunt livrate de Rusia.
sursa: paginaderusia.ro