Actualitate

Rusia s-a pregătit „să fabrice un pretext pentru o invazie” a Ucrainei

„Nu ştim sigur că acesta este drumul pe care îl vor urma, dar ştim că aceasta este o opţiune luată în considerare”, a declarat pentru MSNBC consilierul adjunct pentru securitate naţională, Jonathan Finer, adăugând că videoclipul „ar implica actori care ar părea că îşi plîng morţii într-un eveniment pe care l-ar fi creat ei înşişi”.

Finer a adăugat: „Aceasta ar implica prezentarea cadavrelor unor presupuse victime, ale unor persoane care se presupune că au fost ucise într-un incident ca acesta”. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că videoclipul ar pretinde să arate un atac ucrainean asupra teritoriului rus sau asupra persoanelor vorbitoare de limbă rusă din estul Ucrainei şi ar fi „foarte grafic”.

El a adăugat că SUA cred că planul are sprijinul Kremlinului.

„Experienţa noastră este că foarte puţine lucruri dee acest fel nu sunt aprobate la cele mai înalte niveluri ale guvernului rus”, a spus Kirby.

Oficialii administraţiei au spus că planul este de a folosi videoclipul ca dovadă a „genocidului” ucrainean împotriva vorbitorilor de limbă rusă pentru a justifica intervenţia militară rusă. Finer a spus că le-ar fi „mult mai dificil să pretindă că trebuie să facă orice au decis să facă”.

New York Times şi Washington Post au publicat pentru prima dată versiuni ale relatării date de oficialii administraţiei, observând că oficialii nu au furnizat dovezi pentru afirmaţiile SUA.

Marea Britanie a declarat că este de acord cu evaluarea SUA, după ce a efectuat propria analiză a rapoartelor de informaţii. Cele două ţări împărtăşesc în mod obişnuit informaţii ca parte a reţelei mai largi Five Eyes – iar Londra a fost la fel de pregătită ca şi Washingtonul să evidenţieze ceea ce ambele văd ca o ameninţare acută a Rusiei la adresa Ucrainei.

Liz Truss, secretarul britanic de Externe, a spus că dezvăluirile sunt „dovezi clare şi şocante ale agresiunii neprovocate şi ale activităţii subterane ale Rusiei de destabilizare a Ucrainei”.

Ea a adăugat: „Marea Britanie şi aliaţii noştri vor continua să expună subterfugiile şi propaganda rusă şi să o spună pentru ceea ce este”. SUA şi Marea Britanie au susţinut că Rusia a desfăşurat agenţi în interiorul Ucrainei pentru a organiza atacuri false şi a recrutat ucraineni pentru a prelua un guvern marionetă care ar colabora cu forţele de ocupaţie ruse.

Sursa: 10tv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *