Actualitate

Rusia s-ar putea pregăti pentru o „operațiune sub steag fals” în Transnistria

Rusia s-ar putea pregăti să lanseze o operațiune sub steag fals în regiunea separatistă Transnistria pentru a submina economia ucraineană, potrivit unui grup de reflecție cu sediul în SUA, relatează Sky News.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că oficialii aliniați Moscovei din regiune, care s-a desprins de Republica Moldova în 1990, au încercat să destabilizeze Moldova cu declarații similare celor făcute înainte de intervenția militară din 1992.

Aceștia ar putea folosi acuzații false de ostilitate din partea Moldovei ca pretext pentru a „riposta” pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă din Transnistria, cu efecte în lanț asupra comerțului cu diverse entități ucrainene, a declarat ISW.

Ucraina a dezvoltat cu succes un coridor de transport maritim în Marea Neagră, în ciuda atacurilor navale rusești, dar volatilitatea din Transnistria poate fi văzută de Kremlin ca o modalitate de a „descuraja țările să participe” la acesta, au declarat analiștii ISW.

Aceștia au subliniat câteva evenimente recente din regiune.

Marți, agenția de presă a Kremlinului, TASS, a publicat un interviu cu președintele transnistrean Vadim Krasnoselski, în care acesta susținea că „militarizarea” Republicii Moldova amenință Transnistria.

A doua zi, ministerul rus de externe l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova în Rusia pentru „persecuția motivată politic a presei ruse și a celei de limbă rusă” și „discriminarea cetățenilor ruși care intră în Moldova”.

Ministerul a amenințat că, dacă aceste presupuse acțiuni vor continua, Rusia „își rezervă dreptul de a lua măsuri de retorsiune suplimentare” și a continuat prin a acuza Moldova că plănuiește să permită NATO să antreneze trupe ucrainene pe teritoriul său și să se „implice” în război.

Oficialii de la Kremlin au intensificat, de asemenea, referirile la „compatrioții din străinătate” și la „lumea rusă”, care sunt „concepte pe care Rusia le folosește adesea pentru a-și justifica dreptul de a apăra etnicii ruși și vorbitorii de limbă rusă din afara granițelor sale”, a precizat ISW.

Rusia menține o prezență în Transnistria din 1992.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. In Transnistria daca sunt 100000 de rusi iar in restul RM 8mca vreo 50000. Deci vorbim de o minoritate de maximum 15% din populatie. Confuzia pe care voit o face Kremlinul intre etnicii rusi si vorbitorii de limba rusa e evidenta. Chiar multi dintre etnicii rusi nu sunt nascuti in Federatie deci apartenenta la etnia rusa este una istorica, eventual familiala. Sa-i lase sa traiasca linistiti alaturi de ceilalti si sa nu se mai “intereseze” de viata lor. Cui ii e dor de tara “mama” e liber sa se intoarca acolo. Dar pana acum nu prea s–a cam intamplat.

    1. Rușii din Transnistria si cei din Moldova au o singură opțiune- să respecte legile statului moldovean ! Moldova ,indiferent de mersul războiului în Ukraina ,merge spre Europa .Rușii din Moldova care au alte idei ,se pot muta în Rusia fără nicio problemă .Prin ruși se înțelege și trădătorii din găstile lui Voronin și Dodon . Rușii din Transnistria au o singură cale de ales ,integrarea în Moldova și ruperea legăturilor cu Rusia . Dacă nu vor ,vor fi obligați .,,Patria mumă” Rasia va avea destule probleme pe cap…Vom trăi și vom vedea !

  2. Doar pe moldoveni ii vad vinovati de situatia asta pt ca de foarte mult timp accepta. Si daca este prostie din partea moldovenilor, sa le dea si rusii, sa vedem cat pot suporta ! Bine le face, sa vada cat de prosti sunt !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *