Rusia scoate bani din fondul de rezervă şi schimbă o parte din valută în ruble, pentru a susţine economia
"Împreună cu banca centrală vindem o parte din rezervele valutare. Vom obţine ruble pe care le vom plasa la bănci, pentru a pune lichidităţi la dispoziţia economiei", a declarat miercuri ministrul de Finanţe Anton Siluanov, relatează Bloomberg.
Decizia arată numărul redus de opţiuni aflate la dispoziţia autorităţilor după ce banca centrală a vândut anul trecut circa 88 de miliarde de dolari pentru protejarea rublei.
Scăderea preţurilor petrolului la cel mai redus nivel din 2009 şi sancţiunile occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina au împins economia Rusiei în recesiune. Autorităţile au reacţionat cu măsuri de urgenţă care au inclus cea mai mare majorare a dobânzilor după 1998, un plan de recapitalizare a băncilor de 1.000 de miliarde de ruble (15 miliarde de dolari) şi obligarea exportatorilor de a schimba o parte mai mare din veniturile valutare în ruble.
Rusia ar putea converti o sumă echivalentă cu până la 500 de miliarde de ruble (7,5 miliarde de dolari) dintr-unul din cele două fonduri suverane, pentru susţinerea monedei naţionale, a spus Siluanov, care crede că rubla este subevaluată.
Ministerul de Finanţe a început să vândă luna trecută rezervele valutare din conturile Trezoreriei.
Întreaga sumă de 500 de miliarde de ruble sau o parte din această sumă va fi convertită în perioada ianuarie-februarie, prin intermediul băncii centrale, a arătat Alexei Miseev, secretar de stat în Ministerul de Finanţe. Banca Rusiei va stabili metoda şi momentul operaţiunilor.
Rubla, care anul trecut a înregistrat a doua cea mai slabă evoluţie la nivel mondial, este în declin, miercuri, pentru a patra şedinţă consecutiv, cu 1,3%, la 66,0775 unităţi pentru un dolar. Declinul, care a atins 2% în timpul tranzacţiilor, a fost limitat de declaraţiile lui Siluanov.
Continuarea deprecierii rublei, în acest an, scoate în evidenţă fragilitatea măsurilor coordonate ale guvernului şi băncii centrale.
Autorităţile au cerut Gazprom şi altor patru exportatori la care statul este acţionar majoritar ca până la 1 martie să îşi reducă deţinerile valutare la un nivel care să nu depăşească nivelul de la 1 octombrie.
Siluanov a cerut miercuri reducerea cheltuielilor bugetare cu 10%, cu excepţia sectorului apărării, avertizând că în acest an va avea loc o scădere a veniturilor de peste 45 de miliarde de dolari, dacă preţul mediu al petrolului va fi de 50 de dolari pe baril.
Ministrul Economiei, Alexei Uliukaiev, a avertizat la rândul său că există o probabilitate ridicată ca agenţiile de evaluare financiară să retrogradeze ratingurile Rusiei în categoria junk, nerecomandată investiţiilor. Oficialul a mai spus că se aşteaptă ca inflaţia să atingă 15%-17% în martie/aprilie.
Potrivit prognozei economice globale a Băncii Mondiale, Rusia va înregistra în acest an o contracţie a PIB de 2,9%, urmată de o creştere de numai 0,1% în 2016.
sursa: mediafax.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!