Editorial

Rusia și SUA în fața unui conflict: Moscova este privită ca o amenințare pentru stabilitatea regională

Afirmațiile liderului de la Varșovia veneau în contextul invadării Georgiei de către Federația Rusă și exprimau o percepție de securitate care, din păcate, nu s-a schimbat nici astăzi, unde dincolo de evenimentele petrecute odată cu anexarea Crimeii și izbucnirea conflictelor în Estul Ucrainei, Moscova este privită în continuare ca un posibil agresor.

Astfel, Statele Unite ale Americii au decis să aplice unilateral o nouă serie de sancțiuni economice impuse Rusiei, motivând decizia atât prin nerespectarea Acordului de la Minsk, cât și ca urmare a efectuării exercițiului militar Zapad -17.

Este clar, în primul rând, că ostilitățile în Lugansk și Donețk sunt departe de a fi încheiate, ceea ce arată că Moscova nu își respectă în totalitate angajamentele. În perioada ianuarie – iulie 2017 au fost uciși 131 de soldați ucraineni și răniți alți 899, ceea ce l-a determinat pe purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Heather Nauert, să declare la jumătatea lunii trecute că „așa-numiții separatiști ucraineni sunt conduși și sprijiniți de către ruși”.

Mai apoi, manevrele militare ale Rusiei, care a poziționat Armata a 20-a la granița cu Ucraina și Armata a 8-a în apropierea orașului Rostov sunt privite cu circumspecție de către americani.

Pe acest fond, în luna septembrie a acestui an, Rusia și Belarus vor efectua exercițiul militar Zapad-17, unde se estimează că vor participa peste 100.000 de soldați ai celor două țări, urmând a fi efectuate manevre militare în enclava Kaliningrad, în Belarus, în vestul Rusiei și în zona Mării Baltice.

Problema este una dublă. Pentru început nu vor participa observatori internaționali, așa cum este specific diplomației militare, ceea ce ridică semne de întrebare privind scopul real al exercițiului. În primăvara lui 2017, spre exemplu, NATO a efectuat exercițiul Saber Guardian, la care au participat SUA, România, Bulgaria și Ungaria, însă au fost acceptați observatori din partea Rusiei, Chinei și chiar Coreei de Nord. Spre deosebire, în ceea ce privește Zapad-17, nu s-a ajuns la un consens de acest tip.

Mai apoi, militarii americani consideră că Zapad-17 poate reprezenta o tactică ascunsă a rușilor de a aduce armament ofensiv la granița statelor baltice și a flancului estic al NATO, cu precădere Polonia, de unde și relevanța declarației lui Kaczyński de la începutul acestui text. Este practic un modus operandi rus, care prin intermediul unui exercițiu militar se maschează poziționări de trupe folosite pentru atac, așa cum s-a întâmplat înaintea anexării Crimeii.

Pentru toate acestea, americanii impun noi sancțiuni Rusiei și își dublează flota aeriană din Lituania, luând în calcul inclusiv înarmarea Ucrainei cu mine anti-tanc și armament greu, ceea ce semnifică o schimbare radicală de abordare pe axa Washington-Kiev.

Zapad-17 va fi evenimentul ce va marca începutul unui nou război rece sau nu. Printre principalele scenarii ne putem aștepta la orchestrarea unui război hibrid în flancul estic NATO, apariția unor incidente la zona de graniță pe timpul manevrelor militare sau, cel mai probabil, cantonarea unor trupe masive ale Rusiei în apropierea statelor baltice și nașterea unui potențial conflict Rusia – NATO.
Este foarte improbabil, în cazul acestor scenarii sumbre, să asistăm totuși pe termen scurt la un conflict militar clasic, însă, războiul hibrid, desfășurat prin intermediari nu este la fel de ușor de exclus.

Concluzia este că scena relațiilor internaționale devine din ce în ce mai tensionată, iar neîncrederea NATO-Rusia este la fel de ridicată, motiv pentru care ne aflăm într-o situație de pre-criză care poate escalada în estul Europei, și nu este vorba doar de Polonia și Țările Baltice.
Republica Moldova nu va fi evitată de o posibilă confruntare geopolitică, ba mai mult, s-ar putea să fie în prima linie a luptei disputelor strategice întrucât nu dispune de o arhitectură de securitate reală. Nu este stat membru NATO, are un conflict înghețat în propriul său teritoriu și va fi mult mai ușor expusă unei agresiuni rusești dacă Moscova va dori să provoace NATO și SUA în dorința sa de a schița o nouă ordine internațională.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *