Rusia strânge șurubul: Peste 5.000 de angajaţi ai unui mare producător de camioane au fost trimişi în şomaj parţial
Peste 5000 de angajaţi ai producătorului rus de camioane Kamaz au fost trimişi în şomaj parţial din cauza penuriei de componente, apărută în urma sancţiunilor occidentale impuse Moscovei pentru ofensiva sa în Ucraina, informează AFP.
“La Kamaz, a fost introdusă o săptămână de lucru de trei zile: responsabilii, specialiştii şi angajaţii de la uzinele de producţie se confruntă cu o penurie de componente care a început să conducă la un program de lucru redus”, a informat joi portalul de informaţii al producătorului de camioane, Vesti Kamaza.
Măsura vizează 5.500 de persoane, a precizat Sergei Romaniuk, directorul Departamentului de resurse umane de la Kamaz. Producătorul rus de camioane a dat asigurări că acestor persoane le-au fost oferite locuri de muncă temporare, pentru a le permite să-şi menţină nivelul veniturilor şi să fie conservată de asemenea mâna de lucru, a precizat Sergei Romaniuk.
Şomajul ascuns afectează numeroase sectoare ale economiei ruseşti, pe măsură ce se resimte impactul sancţiunilor occidentale fără precedent impuse Moscovei.
Trimiterea în şomaj parţial este deseori utilizată pentru a evita concedierile însă este însoţită de o reducere a salariului.
Afectat de sancţiunile occidentale impuse Rusiei, grupul auto francez Renault, lider în Rusia graţie mărcii Lada pe care a reuşit să o redreseze, a fost nevoit ca în luna mai să îşi vândă activele către statul rus, prima naţionalizare de amploare încheiată în Rusia după lansarea ofensivei din Ucraina.
O mare parte dintre cei aproape 40.000 de angajaţi ai grupului Avtovaz (producătorul automobilelor marca Lada) sunt în şomaj parţial, fiind plătiţi cu două treimi din salariu, de la începutul lunii aprilie şi cel puţin până la data de 6 iunie.
Cu prilejul uni reportaj făcut de AFP în luna aprilie la Togliatti, unde este amplasată uriaşa uzină a Avtovaz, angajaţii au mărturisit că sunt nevoiţi să îşi ia un al doilea loc de muncă pentru a face faţă unor salarii mai mici de 200 de euro pe lună.
Pentru a contracara lipsa de componente moderne, agenţia de specialitate Avtostat a anunţat la finele lunii martie că în următoarele luni va începe producţia de modele de automobile Lada fără airbag-uri şi alte componente electronice, şi care de asemenea vor respecta standarde de mediu mai slabe.
Pe lângă vânzarea pachetului majoritar de acţiuni la Avtovaz, grupul auto francez Renault şi-a vândut şi propria sa uzină din apropiere de Moscova, unde sunt produse automobile Renault şi Nissan, către Primăria capitalei Rusiei. Între timp, celebrul logo al Renault a fost înlăturat de pe faţada uzinei.
Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a anunţat că uzina va relansa fosta marcă sovietică de automobile Moskvich.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!