Actualitate

„Rusia va fi epuizată, iar Ucrainei nu o să-i permită nimeni să cedeze”. De ce nu dă Occidentul mai multe arme Kievului

Analistul militar azer Aqil Rustamzade consideră că războiul dintre Rusia și Ucraina va dura mai mulți ani. Occidentul oferă armament Ucrainei în doze mici, necesare pentru operațiunile defensive, dar insuficiente pentru bombardarea unor obiective de pe teritoriul Rusiei pentru a nu cauza mobilizarea generală sau folosirea focoaselor nucleare.

Expertul azer a declarat într-un interviu pentru ziarul ucrainean „Zerkalo nedeli” că Rusia depășește din toate punctele de vedere Ucraina, însă armata ucraineană poate să reziste încă mult timp în baza motivației interne și a susținerii occidentale. În același timp, strategia SUA și a Marii Britanii este de a epuiza economic și politic Rusia.

Aqil Rustamzade este ofițer în rezervă a Forțelor Armate Azere, a participat la diverse operațiuni militare ale statului său timp de 30 de ani. Este unul dintre cei mai importanți analiști militari din spațiul post-sovietic.

Un război de uzură, „un meci cu mai multe reprize” „Nici Ucraina și nici Rusia nu au posibilitatea să poarte un război cu utilizarea elementelor de generația a patra. Nu este un război de secolul XXI, care prevede 1-2 luni de rezistență și apoi distrugerea sau capitularea inamicului. Este un meci cu mai multe reprize”, consideră expertul azer.

Aqil Rustamzade explică faptul că rușii au preluat controlul asupra orașului Severodonețk, însă peste o perioadă ucrainenii ar putea organiza o contraofensivă de succes în urma căreia localitatea din nou va fi sub controlul Kievului. „Este un proces îndelungat, un război lung, un război de epuizare”, subliniază analistul militar.

Economia puternică a Rusiei determină prelungirea conflictului

În opinia expertului azer, Ucraina poate învinge Rusia, dar nu pe cale militară. Economia Rusiei ar putea îngropa Kremlinul la un moment dat, dar nu acum.

„Acest război nu poate fi terminat pe cale militară. Soarta războiului este strâns legată de înfrângerea politică a Federației Ruse. Rusia nu este un stat care poate fi învins pe cale militară”, precizează expertul, adăugând că Occidentul trebuie să nu renunțe la presiunea politică asupra Moscovei și la creșterea costurilor războiului.

Strategia de epuizare a Rusiei

Expertul azer recunoaște că era mult mai optimist în legătură cu șansele Ucrainei de a învinge Rusia acum 3 luni.

„Mă așteptam că SUA și Marea Britanie, alături de statele UE vor oferi foarte mult armament Ucrainei. Ei, însă, au ales o altă cale. Occidentul luptă politic și economic. Rusia va fi epuizată, iar Ucrainei nu o să-i permită nimeni să cedeze”, explică Aqil Rustamzade.

Ucraina primește doar armament pentru o apărare eficientă. Occidentul nu vrea să permită o contraofensivă ucraineană generală cu bombardarea teritoriului Rusiei, care va genera mobilizarea generală acolo, consideră expertul militar.

Două tabere ale Vestului și pericolul nuclear

Agil Rustamadze vede două tabere în lumea occidentală. Pe de o parte, este vorba de liderii UE. „Ei vor să păstreze Rusia, afacerile de acolo și să evite schimbări radicale pe continentul Eurasia. Poziția statelor anglo-saxone este diametral opusă. Se vrea slăbirea Rusiei, eliminarea potențialului ei nuclear și apariția acolo a câtorva state noi, care să nu mai reprezinte vreun pericol pentru spațiul post-sovietic sau pentru UE”, consideră expertul.

La toamnă, Ucraina va deveni o fortăreață

Dacă Marea Britanie va furniza Ucrainei în viitoarele luni lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de 80 sau chiar 160 de kilometri, armata ucraineană va reuși să distrugă logistica și fortificațiile inamicului. „Până la toamnă, Ucraina ar putea să se transforme într-o fortăreață, iar inamicul va putea să se apropie la o distanță de doar 30 de kilometri de ea. Ucraina trebuie să învețe să poarte un război de lungă durată”, susține analistul militar azer.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *