Rusia va încerca să interzică de anul viitor și serviciile VPN
Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare a comunicațiilor și mass-media, va încerca să blocheze de anul viitor accesarea serviciilor de tip VPN de pe teritoriul Rusiei, a declarat marți un senator al partidului Rusia Unită condus de Vladimir Putin, potrivit Reuters și Hotnews.ro.
Cererea rușilor pentru servicii VPN, care permit ascunderea IP-ului și accesarea unor site-uri care altfel sunt blocate în Rusia, a crescut vertiginos după ce Putin a ordonat invadarea Ucrainei la 24 februarie 2022 și Moscova a interzis apoi pe rând toate rețelele de socializare occidentale.
Senatorul Artem Șeikin de la partidul lui Putin a spus marți că un ordin al Roskomnadzor privind interzicerea a VPN-urilor în Rusia va intra în vigoare de la 1 martie 2024.
„De la 1 martie 2024 va intra în vigoare un ordin de blocare a serviciilor VPN din a oferi acces site-urilor interzise în Rusia”, a spus acesta, potrivit agenției de stat RIA Novosti.
Agenția Reuters notează că a încercat să obțină confirmarea informației din partea Roskomnadzor dar că la numărul de telefon pentru serviciul de presă al autorității ruse răspunde doar un mesaj automat care difuzează melodia „Don’t Worry Be Happy” a cântărețului american Bobby McFerrin.
Roskomnadzor nu a răspuns nici la o solicitare transmisă prin email de a comenta informația.
Rusia a interzis platformele social media occidentale la scurt timp după începerea invaziei din Ucraina
În ceea ce-l privește pe senatorul rus care a făcut anunțul, acesta a subliniat că este în mod deosebit de important să fie blocat accesul rușilor la serviciile Meta, compania lui Mark Zuckerberg care deține rețelele de socializare Facebook și Instagram, precum și serviciul de mesagerie WhatsApp.
Un tribunal din Moscova a declarat compania Meta fondată de Mark Zuckerberg ca organizație extremistă și a interzis Facebook și Instagram în Rusia încă din luna martie a anului trecut.
Șeitin a declarat marți că ordinul instanței se aplică și serviciilor VPN care oferă acces la aceste platforme interzise în Rusia.
Rusia a blocat și accesul la Twitter în martie anul trecut, dar mai mulți oficiali și autorități ruse încă folosesc această platformă social media redenumită recent în „X”, printre care fostul președinte și premier Dmitri Medvedev și ministerul rus de externe.
Experții sunt în general circumspecți în ceea ce privește tentativele autorităților de a bloca serviciile VPN fără implementarea unui firewall mai larg asupra accesului la internet într-o țară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Minciuna ! Insusi articolul e o dezinformare. VPN nu poate fi interzis pt ca insusi natura lui pt care a fost facut este pt a nu putea fi interzis. Articolul e un mare cacat si crede cel care l-a scris ca noi, adica cititorii, suntem la fel de prosti ca el. Prostavane, VPN-ul nu poate fi interzis, mai ales in Rusia care este capitala pirateriei software !