CSI / RusiaUcraina

Rusia vrea să domine cerul Ucrainei cu noul grup aerian de elită „Storm”

Rusia înființează un nou grup de atac aerian pentru a lovi Ucraina, susține ministerul britanic al Apărării în evaluarea de luni dimineață.

Este foarte probabil ca Rusia să fie acum în curs de înființare a unui nou grup aerian de atac de elită, cu numele de cod Storm, care să opereze deasupra teritoriului Ucrainei, potrivit serviciilor militare secrete britanice, transmite Hotnews.

Este probabil să includă cel puțin o escadrilă de avioane bombardiere Su-24 și Su-34, precum și o escadrilă de elicoptere de atac, a precizat ministerul britanic al Apărării.

Combinația de tipuri de aeronave sugerează că rolul principal al grupului va fi acela de a efectua misiuni de atac la sol, se arată în evaluarea de luni dimineață.

Crearea unui astfel de grup sugerează că escadrilele forțelor aeriene regulate ale Rusiei au rămas în urmă în îndeplinirea sarcinilor lor principale: lovituri la granițele ucrainene, a mai precizat serviciul de informații.

Ministerul rus al Apărării caută piloți calificați și motivați prin oferirea unor stimulente salariale mari și caută personal inclusiv în rândul militarilor pensionați, potrivit relatărilor din presa rusă, citate de serviciile militare secrete britanice.

Cea mai neagră zi a aviației ruse

Inițiativa vine la scurt timp după ce Moscova a pierdut două avioane de luptă și două sau trei elicoptere. Însă cea mai neagră zi a aviației ruse este învăluită în mister.

Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, a spus că cele cinci aeronave „au avut ceva probleme” în timp ce se aflau în drum spre a îndeplini o sarcină de luptă. De precizat că acestea se aflau în spațiul aerian rusesc, în regiunea Bryansk, iar ucrainenii nu obișnuiesc să admită niciun fel de atac de pe teritoriul rusesc.

Singura publicație rusă care a scris despre prăbușirea a patru aeronave ruseștii a fost Kommersant, care a precizat că avioanele Su-34 și Su-35 și două elicoptere Mi-8 formaseră un grup de raid și au fost „doborâte aproape simultan” într-o ambuscadă în regiunea Bryansk, aflată la nord-est de Ucraina.

„Conform datelor preliminare… luptătorii trebuiau să lanseze un atac cu rachete și bombă asupra țintelor din regiunea Cernihiv din Ucraina, iar elicopterele erau acolo pentru a le susține – printre altele pentru a ridica echipajele „Su” dacă ar fost doborâte”, potrivit Kommersant.

De precizat că o parte din granița ruso ucraineană este între regiunea rusă Bryansk și cea ucraineană Cernihiv.

Publicația independentă Meduza a descoperit că toate relatările despre piloți morți de pe rețelele de socializare au fost șterse, însă a descoperit 11 militari care au murit în preajma zilei în care aeronavele rusești au fost doborâte.

Sistemul Patriot, folosit pentru a doborî cel puțin un avion rusesc

Potrivit mai multor surse americane citate de CNN, unul dintre cele două sisteme antiaeriene Patriot primite de armata ucraineană de la aliații occidentali a doborât cel puțin un avion de luptă rusesc aflat la mare distanță în ultimele săptămâni.

Aeronavele de luptă rusești stau de obicei în spatele liniilor de apărare ale trupelor Moscovei, ceea ce înseamnă că nu prea pot fi lovite de ucraineni cu sistemele lor cu rază mai mică de acțiune, precum NASAMS.

Avioanele rusești luate la țintă de sistemul Patriot se aflau într-o misiune de lansare de rachete împotriva țintelor ucrainene, au declarat sursele televiziunii americane.

Oficiali din SUA au spus că ucrainenii sunt responsabili pentru propriile decizii de tragere, menționând că este la latitudinea lor când și cum să folosească sistemele de apărare antiaeriană Patriot.

„Rușilor nu le va plăcea, nu le va plăcea deloc”

Analistul de securitate Jimmy Rushton, crede că există o legătură între ce spun sursele din știrea CNN și ce s-a întâmplat în weekend.

„Foarte probabil rezolvă misterul Su-34, Su-35 și a celor două elicoptere Mi-8 rusești doborâte săptămâna trecută deasupra regiunii Bryansk; ucrainenii au strecurat un sistem Patriot aproape de graniță și le-au lovit de la distanță…”, a scris Rushton pe Twitter.

Un alt cont de Twitter care urmărește și analizează evoluția războiului din Ucraina, cel al lui Thomas C. Theiner, veteran al trupelor de elită italiene, a spus încă de acum trei zile că „rușilor n-o să le placă deloc” unde este unul dintre cele două sisteme Patriot:

„Bateria Patriot donată de armata americană se află la Kiev. Bateria Patriot donată de Forțele Aeriene Germane este în… ei bine, nu vom spune unde, dar rușilor nu le va plăcea – nu le va plăcea deloc”.

Theiner a revenit cu o altă postare pe Twitter după articolul CNN: „În urmă cu trei zile am făcut aluzie la sistemele Patriot care se plimbă de colo colo … dar un oficial american a declarat acum pentru Natasha Bertrand (autoare a articolului CNN) suficient pentru ca voi toți să înțelegeți ce se întâmplă.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *