CSI / Rusia

Rusia vrea să obţină de la saudiţi reducerea producţiei de petrol. Ce se va întâmplă cu preţul

Concluzia de mai sus este expusă pe site-ul agenţiei TASS de către experţi pe teme de energie din Rusia, care consideră că o astfel de măsură ar duce la o creştere sensibilă a preţului barilului de petrol.

Cote reduse din vara

Şeful companiei ruseşti Transneft, Nikolai Tokarev, a explicat că liderii OPEC au stabilit să ţină o reuniune de urgenţă în februarie, o eventuală reducere a cotelor de producţie de petrol convenită cu Rusia urmând să se aplice din vara acestui an.

Negocierile dintre Rusia şi Arabia Saudită ar putea aduce o diminuare cu 6% a cantităţilor de petrol extrase în acest moment în ţările membre ale cartelului, că şi în Rusia, a subliniat directorul executiv al Transneft.

În ciuda preţului redus oferit de piaţă, Rusia a crescut producţia de petrol din 2015 la 534 de milioane de tone, cu 1,4% mai mult decât în anul anterior.

Alte state membre OPEC, împinse aproape în faliment de politică eliminării cotelor de extracţie adoptată de saudiţi, au salutat iniţiativa Riadului.

Motiv de bucurie au şi liderii Iranului, un aliat strategic al Rusiei, care pot astfel să-şi recucerească cota de piaţă deţinută înainte de perioada aplicării sancţiunilor economice internaţional.

Un semnal pozitiv vine şi din Irak, oficialii din Ministerul Petrolului de la Bagdad confirmând că sunt de acord să aplice o astfel de măsură în cazul în care şi alte state exportatoare semnează un astfel de acord.

Calculele făcute de liderii irakieni arată că preţul barilului ar putea urcă spre 50 de dolari în cea de-a două jumătate a anului, dacă supraproducţia din prezent va fi diminuată. În prezent, preţul barilului de petrol oscilează între 30 şi 33 de dolari.

Decizii de criză

Eventuală reducere a cantităţii de petrol pompată de piaţă de către marii producători globali, Arabia Saudită şi Rusia, pare să fie dictată de dificultăţile financiare în care se zbat cele două state, consideră fostul director de Cercetare al sucursalei BP din Rusia, Vladimir Averchev.

"Sunt veşti bune. Anunţul unei reuniuni OPEC pentru luna februarie a energizat deja piaţă. Dacă aceste discuţii vor avea un deznodământ pozitiv, noile circumstanţe vor avea un efect pe termen lung asupra creşterii preţului petrolului.

Ţinând cont că iniţiativa aparţine Arabiei Saudite, putem bănui că regatul şi-a asigurat cota să de piaţă, iar problemele bugetare îi forţează pe saudiţi să recurgă la o astfel de mutare", a apreciat Averchev.

Conform unei statistici a FMI, ritmul de creştere economică al Arabiei Saudite este de 5 ori mai mic faţă de cel înregistrat în ultimii 5 ani. Guvernul de Riad a anunţat deja un deficit de 19,5% din PIB pentru anul trecut.

Probleme similare se întâlnesc şi în Rusia, unde guvernul de la Moscova a lucrat proiectul de buget pe anul în curs pe un preţ estimativ al barilului de 50 de dolari.

O povara prea grea

Directorul Institutului pentru Probleme de Globalizare, Mikhail Delyagin, crede că mişcarea făcută de sauduiti nu este decât una de PR, Riadul speculând momentul oportun pentru a-şi spori influenţă.

"Preţul petrolului deja începuse să se ridice spre sfârşitul acestei luni, ridicându-se încet de la limita de 27 de dolari/baril. Riadul a observat acest trend şi încearcă să-şi demonstreze importantă că producător propunând această reducere a producţiei. Este o mişcare de PR care, într-adevăr, ar putea duce la creşterea preţului petrolului", apreciază Delyagin.

Săptămâna trecută, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, şeful companiei Aramco, Khalid al-Falih, declara că Arabia Saudită este în măsură să menţină un preţ scăzut de vânzare a petrolului pentru o lungă perioada de acum înainte.

În cele din urmă, pare că Riadul a renunţat la aceste planuri, poate şi din pricina îngrijorării stârnite de prelungirea neprevăzută a războiului civil din Yemen şi costurile ridicate ale ofensivei anti-ISIL pe care s-a angajat să o conducă.

"În aceste condiţii, Riadul pare incapabil să mai inunde întreagă planetă cu petrol ieftin şi este forţat să propună o reducere a cotelor de producţie.

Este o veste bună pentru Rusia, deoarece, chiar şi cu câţiva dolari în plus per baril, bugetul ţării va fi alimentat cu 2-3 miliarde de dolari în plus, ceea ce reprezintă o suma substanţială, dacă ne raportăm la actualul deficit bugetar", mai spune directorul Delyagin. 

sursa: business24.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *