Economie

Rusia vs România. Care este principala piață de desfacere pentru mărfurile din Moldova

Datele prezentate Balanţa de plăţi pentru trimestrul III al anului 2015, de către Banca Naţională a Moldovei arată că în perioada iulie-septembrie 2015 exporturile în Rusia au constituit 60,25 milioane de dolari, cu circa cinci milioane de dolari mai mult decât în România.

BNM precizează că cifrele sunt rezultatul analizei „bazei de date a declarațiilor vamale, fără bunurile pentru/după prelucrare pentru care nu are schimbul dreptului de proprietate.

Altfel spus la mijloc este metodologia de calcul.

În acelaşi timp dacă se includ în calcul şi bunurile după prelucrare, apoi România este în continuare principala piaţă de desfacere pentru produsele exportate din Moldova şi în trimestrul III acolo au ajuns mărfuri în valoare de 111,1 milioane de dolari, aproape dublu faţă de piaţa rusească.

Potrivit datelor statisticii vamale, fără bunurile pentru/după prelucrare, în trimestrul III 2015 comerțul exterior cu bunuri a înregistrat un deficit în valoare de 559,8 milioane de dolari, cu 30,6 la sută mai mic comparativ cu perioada similară a anului 2014.

Potrivit datelor statisticii vamale, fără bunurile pentru/după prelucrare, în trimestrul III 2015 comerțul exterior cu bunuri a înregistrat un deficit în valoare de 559,8 milioane de dolari, cu 30,6 la sută mai mic comparativ cu perioada similară a anului 2014.

Diminuarea a avut loc în special pe seama scăderii valorii importurilor cu 27,3 la sută (urmare a scăderii puterii de cumpărare a leului moldovenesc față de euro și dolarul SUA și a reducerii consumului gospodăriilor casnice determinate inclusiv de scăderea remiterilor personale), precum și a exporturilor cu 21,2 la sută (pe fundalul situației politico-economice din Rusia și Ucraina) , se arată în raport.

Potrivit BNM, exporturile de bunuri din Republica Moldova au însumat în trimestrul III 333,84 milioane de dolari, din care 46,9 la sută au avut ca destinație țările Uniunii Europene, 37,5 la sută au fost livrate către țările CSI, restul de 16,7 la sută au revenit exporturilor către alte țări. De menționat că exporturile în țările CSI s-au diminuat cu 31,5 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent, pe seama scăderii cu 38,2 la sută a exporturilor către Rusia și de 2.3 ori a celor către Ucraina.

Concomitent, livrările în țările Uniunii Europene s-au majorat cu 4,1 la sută în raport cu trimestrul III 2014, în special grație majorării exporturilor către Marea Britanie, de 1,5 ori, către Austria de 2,3 ori, Polonia cu 26,5 la sută, Franța de 2,6 ori și a celor către România cu 3,3 la sută.

Sursa: Mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *