Rusiei i se pregătesc noi sancţiuni! UE vrea să blocheze importurile de petrol
Miniştrii Economiei din UE vor să blocheze nu doar importurile de gaze şi cărbune, ci şi pe cele de petrol. Aceasta ar fi o lovitură cruntă pentru Kremlin care abia a evitat intrarea în incapacitate de plată, în condiţiile în care – cu tot cu sancţiuni impuse de mai multe ţări – tot primea un miliard de euro pe zi. Acum, dacă nu va mai putea exporta nici petrol, economia Rusiei se va clătina şi mai tare.
Comisarul european pentru energie susţine că niciun stat-membru al blocului comunitar nu va accepta să plătească în ruble importurile din Rusia. Îl uită, probabil, pe Viktor Orban, care tocmai a fost pe „lista neagră” de la Kiev a propagandiștilor anti-ucraineni, după ce a refuzat în mod repetat să impună vreo sancţiune Moscovei.
Mai mult, premierul Ungariei a anunţat cât se poate de clar că va plăti în ruble tot ce importă din Rusia.
Polonia, care a rămas fără gaze naturale din Rusia, nu face niciun pas înapoi, mai ales după ce Lituania a inaugurat un gazoduct care le permite autorităţilor de la Varşovia să primească GPL.
„Polonia va cere sancțiuni imediate pentru petrol și gaze rusești. Acesta este următorul pas urgent și absolut necesar, care ar trebui luat în considerare în următorul set de sancțiuni”, a declarat Anna Moskwa, ministrul polonez al Climei și Mediului.
Deşi este dependentă energetic de Rusia, Germania este dispusă să adopte aceleaşi măsuri, chiar dacă va mai avea nevoie de câteva luni pentru a putea renunţa la importurile de gaze naturale.
„Germania nu este împotriva interzicerii petrolului rusesc. Desigur, este o povară grea, dar suntem gata să facem asta”, a declarat Robert Habeck, ministrul german al Economiei.
Până să se confrunte cu o posibilă criză a benzinei sau motorinei, germanii au început să-şi facă stocuri de ulei, pentru că – la acest capitol – sunt dependenţi de importurile din Ucraina. Asta a determinat oficialii de la Berlin să raţionalizeze uleiul de floarea soarelui, care a ajuns deja la preţul de 6 euro pe litru.
Mai mult, Naţiunile Unite au avertizat că blocarea – în Ucraina – a patru milioane şi jumătate de tone de cereale va conduce la izbucnirea foametei în ţările care depind de importurile de acolo. În plus, Rusia este decisă să distrugă şi agricultura ucraineană.
Însă Europa se confruntă cu o mare problemă. Statele Unite au dificultăţi în înlocuirea Rusiei ca furnizor de gaze naturale, pentru că producţia americană suferă din cauza infrastructurii.
Pur şi simplu, nu există destule conducte pentru a furniza cantitatea necesară pentru acoperirea deficitului rezultat în urma impunerii de sancţiuni Moscovei.
Sursa: Observatornews.ro
Da puneti odata embargoul cela la petrol rusesc,vorbim in van de 2 luni de zile,ir europenii importa nestingherit petrol in continuare….
Lasa-i pe altii sa decida.
Nu-ti distrugi economia ca sa dai bine in fata unor exaltati.