Actualitate

Rușii acuză de o pretinsă „degradare a libertății presei din R. Moldova”. MAEIE: „Am avansat în indicele libertății presei și în lupta contra propagandei”

Evaluările internaționale arată că țara noastră a progresat în ultimii ani la capitolul libertății presei, iar autoritățile de la Moscova afirmă contrariul.

Directorul adjunct al Departamentului de informații și presă al Ministerului de Externe de la Moscova, Ivan Neceaev, a acuzat o pretinsă „degradare a libertății presei”, în Republica Moldova, declarații respinse de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău, transmite Ziarulnational.

„Această afirmație nu corespunde evaluărilor obiective și în conformitate cu standardele europene și internaționale formulate de prestigioase organizații de monitorizare a libertății presei, precum și organizațiile internaționale la care republica noastră este parte. MAEIE reiterează că, în ultimul an, am avansat în Indicele libertății presei și în lupta contra propagandei. Reporterii Fără Frontiere au clasat R. Moldova pe locul 40 din 180 de țări în Indicele Mondial al Libertății Presei. Aceasta înseamnă cu 49 de poziții mai bine decât anul trecut, urmare a schimbărilor inițiate de guvern și îmbunătățirea situației pentru jurnaliști”, se menționează într-un mesaj al diplomației de la Chișinău.

Îmbunătățirea libertății presei în Republica Moldova este responsabilitatea primară a Parlamentului, a Guvernului, a Consiliului Audiovizualului pentru a prezenta cetățenilor știrile și informații într-un mod echitabil, obiectiv și onest, fără imixtiune străină și fără a fi influențați de interese particulare, se mai spune în declarația MAEIE.

„Autoritățile vor continua eforturile susținute pentru a contribui la informarea corectă și la construirea unei societăți civile și a unei mass-media independente de orice interese, subliniind că pluralismul, independența și siguranța jurnaliștilor sunt componente de bază ale dreptului la liberă exprimare și informare, fiind esențiale pentru funcționarea democratică în conformitate cu aspirațiile noastre de aderare la Uniunea Europeană”, cităm din comunicatul MAEIE.

Menționăm că, de la declanșarea războiului de către Rusia în Ucraina, Consiliul Audiovizualului a amendat mai multe posturi de televiziune afiliate socialiștilor, care retransmit canale de la Moscova, pentru reflectare părtinitoare, în favoarea Rusiei, a conflictului militar din statul vecin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *