Actualitate

Rușii planifică să mai ocupe o bucată dintr-o țară? Osetia de Sud, regiunea separatistă din Georgia organizează un „referendum” în iulie privind alipirea la Rusia ca în 2006 în Transnistria

Președintele regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud a anunțat vineri că teritoriul va organiza un referendum pe 17 iulie pentru a deveni parte a Rusiei, a anunțat agenția de presă Tass, relatează Reuters.

Moscova a recunoscut Osetia de Sud și Abhazia ca independente după ce a purtat un război cu Georgia în 2008. A oferit sprijin financiar extins, a oferit cetățenie rusă populațiilor lor și a staționat acolo mii de trupe.

Tass a spus că președintele încă în exercițiu Anatoli Bibilov a făcut anunțul printr-un decret. Mica regiune, în mare parte muntoasă, are o populație de aproximativ 60.000 de locuitori și se învecinează cu Osetia de Nord, care face parte din Rusia.

Bibilov a declarat pe 30 martie că Osetia de Sud va lua măsuri în viitorul apropiat pentru a se alătura Rusiei, ceea ce a determinat Georgia să denunţe ideea unui referendum ca fiind inacceptabilă.

Ca și în regiunea rusofonă Donbas din estul Ucrainei, Moscova a folosit recunoașterea regiunilor separatiste și acordarea de cetățenie pentru a menține o prezență armată într-o zonă din fosta Uniune Sovietică pe care o vede ca parte a sferei sale naturale de influență.

În Ucraina, sprijinul de lungă durată al Rusiei pentru separatiștii pro-ruși din Donețk și Lugansk i-a oferit o platformă pentru a lansa o invazie militară la scară largă pe 24 februarie.

Copy-paste după scenariul Transnistrean?

Referendumul pentru independența Transnistriei a fost organizat pe 17 septembrie 2006. Alegătorii au fost întrebați dacă aprobă posibilitatea de a renunța la așa-zisa independență și a se integra cu Republica Moldova sau, alternativ, “independență” și o posibilă integrare în viitor în Federația Rusă.

Renunțare la independență și integrare potențială în viitor cu Republica Moldova

Alegere Voturi – %
Pentru 10,308 – 3.39 %
Împotrivă 294,253 – 96.61 %
Voturi nevalide 5,608 –
Total 310,169 – 100 %
Alegători înregistrați 394,861 – 78.55 %

Independență și integrare potențială în viitor cu Rusia
Alegere Voturi %
Pentru 301,332 – 98.07 %
Împotrivă 5,905 – 1.93%
Voturi nevalide 2,932 –
Total 310,169 – 100%
Alegători înregistrați 394,861 – 78.55%

Organizații internaționale, precum Organizația pentru Uniunea Europeană, OSCE, GUAM, precum și alte câteva țări (Bulgaria, România, Ucraina, Turcia, Croația, Muntenegru, Macedonia, Serbia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Norvegia și altele) nu au recunoscut “referendumul”. Autoritățile Republicii Moldova, evident, nu au recunoscut referendumul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *