Bună Dimineața

Rușinea de 9 mai

Totuși, când este vorba de sărbători istorice, o dăm în bară rău de tot. Aici, Moldova stă între ciocan și nicovală, panglica tricoloră și cea Sf. Gheorghe, victorie și înfrângere, eroism și deportări, libertate și cotropire. 

Până la 9 mai sunt zile numărate. Contextul actual este mai sensibil ca niciodată. Se duce un război cu sânge rece la vecini în curte și un alt război, doar că informațional, chiar la noi acasă. Se pare, totuși, că aceste „nuanțe” nu se văd prea bine din sala de ședințe a Parlamentului, fiindcă ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a anunțat toți miniștrii Afacerilor Externe ai statelor membre UE şi Parteneriatului Estic că Moldova s-a alăturat la rezoluția propusă de Rusia privind comemorarea celor 70 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial. Mai mult decât atât, aceasta a făcut anunțul în limba rusă și s-a fălit cu faptul Moldova este una din puținele țări postsovietice care a făcut-o. Așadar, țara noastră nu doar că va participa la parada militară, ci va avea foarte multe acțiuni comune cu Rusia în cadrul evenimentelor respective. Și asta chiar dacă președintele Nicolae Timofti a anunțat mai demult că nu va participa la paradă.

În ziua când Natalia Gherman ne făcea de rușine în fața partenerilor noștri europeni, prim-ministrul leton anunţa că simbolurile sovietice vor fi interzise pe 9 mai, pentru a evita tensiunea dintre etnicii ruşi şi letoni. Asta fiindcă, în Letonia, această zi este echivalentă cu începutul ocupaţiei sovietice după al Doilea Război Mondial.

În același timp, deputații români votează un proiect de lege prin care ziua de 10 mai este însemnată ca sărbătoare naţională, care marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Așadar, în dimineața când marii apărători ai „patriei” (care?) se vor trezi din mahmureală și vor da la o parte sutele de medalii de pe piept, frații de peste Prut vor serba adevărata lor victorie – proclamarea independenței.

Vorba maestrului Constantin Tănase, „la 9 mai, R. Moldova mai pierde un război” este iarăși actuală, căci, în timp ce Natalia Gherman va sărbători victoria cotropitorilor noștri, noi vom sta cuminți acasă urmărind cum fâlfâie panglicile bicolore.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *