Rușinea de 9 mai
Totuși, când este vorba de sărbători istorice, o dăm în bară rău de tot. Aici, Moldova stă între ciocan și nicovală, panglica tricoloră și cea Sf. Gheorghe, victorie și înfrângere, eroism și deportări, libertate și cotropire.
În ziua când Natalia Gherman ne făcea de rușine în fața partenerilor noștri europeni, prim-ministrul leton anunţa că simbolurile sovietice vor fi interzise pe 9 mai, pentru a evita tensiunea dintre etnicii ruşi şi letoni. Asta fiindcă, în Letonia, această zi este echivalentă cu începutul ocupaţiei sovietice după al Doilea Război Mondial.
În același timp, deputații români votează un proiect de lege prin care ziua de 10 mai este însemnată ca sărbătoare naţională, care marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Așadar, în dimineața când marii apărători ai „patriei” (care?) se vor trezi din mahmureală și vor da la o parte sutele de medalii de pe piept, frații de peste Prut vor serba adevărata lor victorie – proclamarea independenței.
Vorba maestrului Constantin Tănase, „la 9 mai, R. Moldova mai pierde un război” este iarăși actuală, căci, în timp ce Natalia Gherman va sărbători victoria cotropitorilor noștri, noi vom sta cuminți acasă urmărind cum fâlfâie panglicile bicolore.