S-a deschis Festivalul National de Teatru
Miercuri-seara, la Teatrul „Mihai Eminescu” din capitala – cu spectacolul „Povestea unei nebunii obisnuite”, in regia lui Alexandru Cozub – si-a deschis portile editia a IV-a a Festivalului National de Teatru. Festivalul se va desfasura pana la 8 decembrie si va reuni toate institutiile teatrale din RM, cu exceptia celei din Tiraspol, in pofida invitatiei Ministerului Culturii.
Admiratorii artei dramatice vor putea urmari cele mai reusite montari din ultimii doi ani. Nationalul din Balti ne aduce, azi, spectacolul „Tarfa de marti” de Gheorghe Calamanciuc, in regia lui Anatol Racila. Piesa „Caligula”, montata de Alexandru Grecu, va fi prezentata pe 5 decembrie la Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale”. In aceeasi zi suntem invitati la o plimbare in „Cartierul latin” de Teatrul „B. P. Hasdeu” din Cahul, regizata de Emil Gaju. Pe 6 decembrie, Teatrul „Eugene Ionesco” ne va prezenta o versiune moderna a celebrei tragedii „Romeo si Julieta”, in regia lui Marin Chris Nedeea.
Un spectacol inedit „Di la-ntuneric la lumini”, montat de apreciatul regizor Mihai Fusu la Teatrul municipal al unui actor, va putea fi urmarit pe 7 decembrie. Este o creatie dupa textele poetilor din Transnistria din perioada interbelica. Teatrul rus „A.P. Cehov” ne va readuce in atentie, sambata, celebrul „Revizor” de Gogol.
Si copiii se vor bucura de spectacolele lor preferate, precum „Cenusareasa”, la Teatrul de pe strada Trandafirilor.
Acestea sunt doar cateva dintre ofertele festivalului. Surpriza mare ne-o va face cunoscutul Teatru „Nottara” din Bucuresti, la 8 decembrie, cu „Variatiuni enigmatice” de Eric Emmanuel Schmitt, spectacol asteptat cu entuziasm de publicul nostru.
Festivalul din anul acesta nu este unul competitiv, ci unul al bilantului miscarii teatrale din RM. La spectacole sunt asteptate nume sonore ale criticii de specialitate din Romania, Lituania, Germania si RM, precum criticul Mircea Ghitulescu sau Cristina Modreanu, directorul Festivalului National de Teatru din Bucuresti. „In pofida crizei economice, am decis, totusi, sa organizam acest important eveniment de teatru. Sper ca la editia urmatoare sa revenim la un festival cu premii. Vrem sa aflam in ce masura institutiile noastre se inscriu in tendintele teatrului modern. Din acest considerent, am invitat si experti de peste hotare”, a mentionat Boris Focsa, ministrul Culturii.
Zilnic, specialistii se vor implica in dezbateri pe marginea spectacolelor, cum demult nu s-a intamplat in RM. Una dintre problemele de prim-plan este cea a regizorilor tineri, ce trebuie rezolvata in regim de urgenta. De la decesul maestrului Veniamin Apostol, la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice nu exista cursuri de regie. In context, Svetlana Tartau, decanul Facultatii de arta dramatica si management artistic, s-a plans ca le-a propus unor buni regizori de la noi – Petru Vutcarau, Mihai Fusu si Ilia Sat – sa predea niste lectii de regie si ei au refuzat, din motivul remunerarii proaste ce li se ofera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!