CSI / Rusia

S-a dus prietenia! Turcii văd în Rusia cea mai mare ameninţare

Voice of America anunţă că, în sondajul anual efectuat de Universitatea Kadir Has din Istanbul privind atitudinea cetăţenilor turci, Rusia a reuşit să detroneze Israelul în topul ameninţărilor la adresa securităţii.

Alimentaţi de propagandă

Pentru Soli Ozel, expert în Relaţii Internaţionale la Universitatea Kadir Has, situaţia este oarecum explicabilă ţinând cont de propagandă naţionalistă răspândită cu ajutorul mijloacelor de comunicare pro-guvernamentale.

Canalele media obediente Ankarei se întrec în lansarea de conspiraţii în care puterea de la Moscova joacă un rol negativ, un bun exemplu în acest caz fiind expluzarea unui diplomat turc din Bulgaria, fapt pus tot în seama influenţei ruseşti în regiune.

"Vorbim de un public care îşi obţine 85% din informaţii de la televizor", remarcă Ozel.

"Ţinând cont de faptul că majoritatea canalelor TV nu fac decât să repete acuzaţiile, prezumţiile şi ideile guvernanţilor, iar aceştia fac din ruşi un inamic de top, după ce au doborât un avion de-al lor, Rusia va obţine un loc fruntaş în rândul ameninţărilor la adresa Turciei", crede expertul universităţii din Istanbul.

Conflictul îngheţat dintre Rusia şi Turcia a luat naştere în noiembrie 2015, că urmare a doborârii de către aviaţia turcă a unui bombardier rusesc care opera pe frontul din Siria.

Până în acel moment, cele două state înregistraseră, timp de două decenii, o apropiere în materie de comerţ şi turism.

Rivalităţi vechi

Pe de altă parte, vechea rivalitate dintre Imperiul Otoman şi cel Ţarist pare să nu fi fost ştearsă în decursul secolului trecut, după cum susţine istoricul Ayhan Aktar, de la Universitatea Bilgi din Istanbul.

"Există un vechi sentiment de duşmănie între aceste două ţări. Au fost câteva ciocniri militare între cele două state, iar Turcia a pierdut de fiecare dată.

Apoi am avut Războiul Rece. Pentru turcii de rând nu a existat nicio diferenţa între Imperiul Ţarist şi Uniunea Sovietică, întotdeauna ei au văzut acolo Rusia. Există o baza pentru această duşmănie", explică istoricul.

În acelaşi timp însă, Aktar susţine că suspiciunile induse populaţiei nu se rezumă doar la Rusia. Actuala criză întreţinută cu Moscova face parte dintr-un model mai larg de insecuritate naţională, resimţit atât de populaţie, cât şi de stat.

"În orice festivitate oficială sau ceremonie şcolară afli că Turcia este înconjurată de inamici. Pot fi greci, armeni, ruşi, iranieni, orice populaţie la care te poţi gândi pe moment", arată Ayhan Aktar.

Recenta repoziţionare a avioanelor de lupta ale Moscovei în bazele întreţinute în Armenia, ţară vecină cu Turcia, nu face decât să crească îngrijorarea în rândul populaţiei, lucru bine cunoscut de liderii ruşi.

Iar cum Ankara are relaţii diplomatice aproape inexistente cu Erevanul, acest lucru nu poate decât să crească senzaţia de insecuritate a turcilor. 

sursa: business24.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *