S-a furat ca-n codru
Delapidările au fost descoperite de Curtea de Conturi (CC), care a verificat activitatea întreprinderii pe parcursul anilor 2008-2009. Inspectorii au constatat că mijloacele financiare au fost cheltuite cu încălcarea prevederilor legale, fără ca Agenţia să prezinte Ministerului Finanţelor programe investiţionale. Delapidări de resurse financiare, în sumă de 2,5 milioane lei, au fost depistate şi la întreprinderile silvice, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Angela Frunze, director adjunct al unuia din departamentele de audit ale CC. Şi aceasta în situaţia în care CC a efectuat controale doar la şapte întreprinderi silvice.
Potrivit Angelei Frunze, numai la întreprinderea pentru silvicultură Bălţi, suma necalculată şi neîncasată a veniturilor din arendă a constituit 1,2 mln. lei. Tot aici au fost constatate elemente de fraudă prin perfectarea unor contracte false. Materialele respective au fost deja remise Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC), care a pornit o urmărire penală.
În aceeaşi perioadă, Anatolie Popuşoi, în calitatea sa de director general al „Moldsilva”, a acordat ajutoare materiale celor 20 de angajaţi ai săi (211 mii lei), cu grave încălcări ale legislaţiei. Potrivit Angelei Frunze, „Moldsilva” a procurat două autovehicule la un preţ de circa 500 mii lei, benzină de o jumătate de milion de lei, iar 400 mii lei i-a cheltuit pentru organizarea unui concert cu ocazia adunării generale a silvicultorilor.
Sursa citată a mai informat că, la indicaţia lui Anatolie Popuşoi, contrar prevederilor legale, au fost efectuate sponsorizări în sumă de 4,8 mln. lei. În acelaşi timp, Popuşoi a fost un sponsor generos al consătenilor săi din comuna Alexăndreni, unde a alocat 800 de mii de lei pentru reconstrucţia drumului, iar unor persoane fizice le-au fost dăruite 44 de mii de lei pentru reparaţia gardurilor.
Controlul CC a mai constatat că managementul ineficient în procesul de prelucrare a lemnului s-a soldat cu pierderi de 5,3 milioane de lei. La o întreprindere silvică din Hânceşti, din subordinea Agenţiei, au putrezit lemne în valoare de circa jumătate de milion de lei din cauză că nu au fost respectate anumite procese tehnologice.
Angela Frunze a menţionat că materialele auditului au fost trimise Ministerului Finanţelor, Procuraturii Generale, CCCEC şi Guvernului pentru a întreprinde măsuri conform competenţelor.