Cultură

S-a stins din viaţă actorul Vitalie Cărăuş

Solicitat de agenţie, preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu, a menţionat că Vitalie Cărăuş a făcut parte din noua generaţie de actori, ai anilor 80-90, care au pus bazele unui alt fel de teatru.

„Împreună cu Victor Ignat, a pus bazele Teatrului „B. P. Hasdeu” din Cahul. La Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” s-a manifestat în calitate de manager care, prin realizarea anumitor proiecte, împreună cu Sandu Vasilache, au format un repertoriu şi şi-au cîştigat spectatorul. A fost un actor împlinit, care a jucat roluri memorabile în scenă”, a constatat Alexandru Grecu.

Directorul artistic al Teatrului Naţional „M. Eminescu”, Alexandru Cozub, a afirmat că Vitalie Cărăuş a fost un actor talentat. „S-a remarcat în diverse roluri, iar unul dintre cele mai reuşite a fost cel al lui Cadîr, din spectacolul „Take, Ianke şi Cadîr”, după piesa dramaturgului român Victor Ion Popa”, a accentuat Alexandru Cozub.

Vitalie Cărăuş s-a născut la 9 octombrie 1963 în satul Ţaul, raionul Donduşeni. A studiat regie şi teatru în anii 1981-1985 la Institutul de Stat al Artelor (astăzi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice) din Chişinău. În 2000, a făcut stagiere în cadrul programului „Management cultural” în SUA. În acelaşi an, a fost distins cu premiul UNITEM „Cel mai bun manager de teatru”.

A jucat în numeroase spectacole şi a organizat de-a lungul anilor festivaluri de teatru. A fost deţinător a numeroase premii obţinute la Gala Teatrelor Naţionale. În ultima perioadă, a activat în calitate de director la Teatrul Etnofolcloric „Ion Creangă", unde a regizat mai multe spectacole. Sîmbătă, la ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al actorului va fi adus la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, unde va avea loc un miting de doliu. Vitalie Cărăuş va fi înmormîntat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chişinău. 

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *