S-a stins din viaţă criticul de artă Tudor Braga
Tudor Braga s-a născut la 13 iunie 1948, în satul Răspopeni, raionul Şoldăneşti. În 1969, a absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, Chişinău şi în 1988 – Institutul Unional de studii postuniversitare pentru persoanele de conducere din domeniul culturii, or. Moscova.
În anii 1966-2011, a realizat studii şi cercetări despre artele plastice, despre problemele legate de conservarea patrimoniului artistic, a atribuţiei operelor patrimoniului artistic, privitor la interpretarea procesului creator contemporan în arta plastică şi creaţia populară, retrospecţii ale unor fenomene artistice, precum şi peste 1000 de portrete ale unor artişti consacraţi. El a iniţiat şi condus lucrările de refacere şi repunere la locul de origine a monumentului lui Ştefan cel Mare (1990).
De asemenea, a iniţiat şi a executat ciclul activităţilor legate de demararea şi edificarea tranşei a doua a Aleii Clasicilor din Chişinău, unde au fost înălţate busturile Tudor Arghezi, Lucian Blaga, George Călinescu, George Coşbuc, Mircea Eliade, Alexie Mateevici, Nicolae Iorga, Constantin Stere ş.a. În acelaşi timp, el a iniţiat proiectul de editare a colecţiei de albume-catalog „Maeştri basarabeni din secolul XX”.
Ani la rînd, Tudor Braga a deţinut funcţia de director al Centrului expoziţional „Constantin Brâncuşi”. A organizat numeroase expoziţii de pictură şi a scris sute de cronici despre activitatea plasticienilor de la noi. În 2015 a fost distins cu Premiul Naţional pentru colecţia de albume „Maeştri basarabeni din secolul XX”, în 14 volume.
Luni, între orele 13:00 şi 15:00, sicriul cu corpul neînsufleţit al lui Tudor Braga va fi depus la Centrul expoziţional „Constantin Brâncuşi” din capitală, acolo unde mai mulţi ani a fost director. El va fi înmormîntat miercuri, în satul natal Răspopeni, raionul Şoldăneşti.
Sursa: Moldpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!