Cultură

„Să nu ne uitaţi!”

In faţa a sute de copii şi a părinţilor acestora, actorii păpuşari din Râmnicu-Vâlcea şi membrii Ansamblului „Dor Basarabean” s-au întrecut pe ei înşişi în spectacole excepţionale. Deşi multe din afişele promo au fost rupte, reprezentaţiile s-au bucurat de prezenţa copiilor români, dar şi a părinţilor lor la Cartal, Ciamaşir, Borisăuca, Satu-Nou, Frumuşica Veche şi Erdek-Burnu.

„Aţi luat doar Chişinăul în braţe, dar pe noi ne-aţi uitat. Şi noi suntem români!” Acestea au fost doar câteva din cuvintele pline de durere spuse de românii din localităţile date.

„Dacă Bucureştiul nu ne-a mai dat informaţii despre programele de învăţământ din România, copiii noştri se duc şi studiază la Odesa în rusă sau ucraineană, uitând limba română”, a declarat corespondentului Romanian Global News Anatol Popescu, preşedintele Asociaţiei „Basarabia”.

„Este o onoare pentru noi să organizam aici spectacole. Eforturile făcute sunt compensate de entuziasmul pe care îl simţim la aceşti oameni care se bucura de fiecare vorba românească rostită în spectacole. Teatrul „Anton Pann” susţine şase reprezentaţii cu spectacolele Punguţa cu doi bani de Ion Creangă şi Ciuboţelele ogarului, după un text de Călin Gruia, poveste cu marionete pe fire”, ne spune Adriana Gae, delegata ICR, cea care s-a ocupat de organizarea turneului.

În localitatea Ciamaşir, raionul Chilia, peste 120 de copii şi tineri s-au bucurat de poveştile româneşti puse în scenă de actorii din Râmnicu-Vâlcea, precum şi de folclorul şi dansurile populare româneşti prezentate de Ansamblul „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu. Momente unice, trăite la intensitate maximă în curtea şcolii româneşti din localitate, în aer liber. Copiii au fost ei înşişi actori în piesele de teatru şi dansatori, la final, într-o mare horă a satului în care s-au prins cu toţii: tineri şi bătrâni, elevi şi profesori, primăriţa satului şi mulţi alţii.

Peste 300 de persoane au umplut sala Centrului cultural din Borisăuca şi s-au bucurat, alături de artişti, de o seară minunată. Aplauze, o sală ridicată în picioare după fiecare reprezentaţie şi multă emoţie. O satisfacţie spirituală care s-a instaurat şi graţie lui Nicolae Moşu, preşedintele Asociaţiei „Valul lui Traian” din localitate, care a sprijinit organizarea acestui moment.

Şi la Erdek-Burnu, peste 300 de copii, tineri şi adulţi s-au bucurat de personajele din poveştile româneşti însufleţite de marionete, dar şi de muzica şi dansurile populare româneşti ale „Dorului Basarabean”. Mai mult, 30 de copii din Frumuşica Veche au străbătut peste 150 de kilometri pentru a veni la teatru în Erdek-Burnu, însoţiţi de o doamnă cu suflet românesc, profesoara Zinaida Pinteac.

„Să nu ne uitaţi!" – acesta a fost mesajul de rămas-bun al românilor din Erdek-Burnu, care e şi mesajul tuturor românilor din sudul Basarabiei.

În această regiune locuiesc circa 120.000 de etnici români.

(După „Romanian Global News”)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *