Externe

Saakașvili califică decizia autorităților de la Tbilisi de a-i retrage cetățenia Georgiei ca fiind motivată politic

”Desigur, este o decizie politică. Ei (cei de la putere din Georgia) se tem de mine. Se tem de libertatea de exprimare. Când au venit la putere, ei au spus de la început că scopul lor este acela de a scăpa de mine”, a afirmat Saakașvili într-o declarație pentru Radio Svoboda (Radio Libertatea).

Mihail Saakașvili, în prezent guvernator al regiunii ucrainene Odesa și, din luna mai, cetățean al Ucrainei, a rămas vineri fără cetățenia georgiană, un decret în acest sens fiind semnat de actualul președinte al Georgiei, Gheorghi Margvelașvili, în condițiile în care legislația georgiană nu permite dubla cetățenie.

Venit la putere în 2003, în urma "revoluției trandafirilor", Saakașvili, văzut ca un reformator prooccidental, s-a aflat în fruntea fostei republici sovietice timp de un deceniu, mandatul său încheindu-se în noiembrie 2013. El a părăsit la acea dată Georgia și s-a stabilit în SUA, țară de care a fost foarte apropiat în timpul mandatului său. În cei zece ani în care s-a aflat în fruntea Georgiei, Saakașvili a fost criticat pentru stilul său autoritar, dar mai ales pentru războiul de cinci zile cu Rusia din august 2008. El a fost apreciat însă pentru reușitele sale în lupta împotriva corupției.

În septembrie 2014, Mihail Saakașvili a fost inculpat în Georgia pentru abuz de putere și folosirea excesivă a forței în reprimarea manifestațiilor din anul 2007, fiind emis și un mandat internațional de arestare pe numele său. Saakașvili a apreciat însă că acțiunile judiciare împotriva sa sunt motivate politic.

La 30 octombrie, ministrul georgian al justiției, Tea Țulukiani, anunța că autoritățile de la Tbilisi au primit un document oficial din partea Kievului ce atestă că Saakașvili a primit cetățenia Ucrainei.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *