Sala cu Orgă va avea o cupolă NOUĂ
Lucrările de restaurare durează de aproape 4 ani, iar suma investită este de circa 2 milioane de lei şi acoperă şi lucrările de reparaţie a sistemului de ventilare şi condiţionare a aerului în clădire.
Directorul instituţiei, Larisa Zubcu, a menţionat că lucrările de reparaţie a edificiului şi a sistemelor inginereşti a început încă în anul 2008 şi urmau să se încheie în 5-6 ani. Însă, din cauza finanţărilor insuficiente, vor fi finalizate abia în 2015. La sfârşitul acestui an vor fi scoase schelele de pe cupola Sălii cu Orgă, care a fost îmbrăcată în totalitate în cupru. Materia primă a fost adusă de peste hotare, deoarece Moldova nu are astfel de zăcăminte.
Din 2008 până în prezent statul a investit în reparaţii patru milioane de lei, iar pe parcursul anului curent urmau să fie transferate alte două milioane. Din cauza unor lucrări neprevăzute, nu se ştie care va fi suma necesară pentru a acoperi cheltuielile din acest an.
Pe parcursul anului viitor urmează să fie schimbate reţelele inginereşti, iar în 2015 vor fi efectuate lucrările de exterior. Administraţia Sălii cu Orgă a solicitat finanţări de la UNESCO, însă, fiind un edificiu de importanţă istorică ocrotit de stat, nu pot fi folosite investiţii străine în lucrări de reparaţie.
Larisa Zubcu spune că au existat mai multe oferte din partea unor firme străine care ar dori să investească în reparaţia capitală a edificiului, în baza unui parteneriat public-privat, cu condiţia ca acesta să le fie cedat pentru o perioadă de 40-50 de ani. Directorul instituţiei crede totuşi că este mai bine ca reparaţiile să cuprindă o perioadă mai îndelungată, decât edificiul să se repare repede, dar să fie cedat unor străini.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!