Cultură

Salonul International de Carte

Ieri si-a incheiat lucrarile cea de-a 18-a editie a Salonului International de Carte, care s-a desfasurat in perioada 31 august – 3 septembrie.

Editia din anul curent a fost consacrata regretatului poet Grigore Vieru, ocazie cu care au fost lansate mai multe carti ale marelui disparut, publicate pe ambele maluri ale Prutului. De asemenea, in cadrul evenimentului, a fost inaugurat bustul poetului de la Pererata, realizat de sculptorul Ion Bolocan. In cadrul festivitatii de inchidere, directorul Bibliotecii Nationale, Alexe Rau, a mentionat faptul ca, anul curent, numarul vizitatorilor Salonului a atins o cifra-record – peste 14 mii.

Juriul a acordat mai multe premii. Marele Premiu Coresi a fost obtinut de editurile „Socogen” si „GrafiCart”, pentru colectia de albume dedicate Moldovei de Amedeo Carrocci. Premiul Cartea Anului i-a revenit Mariei Biesu pentru volumul „Viata mea e un turneu”, Editura „Cartea Moldovei”, iar Premiul Cartea Tehnica a anului – Editurii „Tehnica-Info” pentru cartea „Actionari hidraulice si pneumatice”, de Gavriil si Adrian Sorin Axinti. Editurile „Silvius Libris” si „Pontos” s-au ales cu Premiul Editura anului, iar cu Premiul Ilie Gravorul au fost distinse Marina Andruhina si Violeta Zabulica-Diordiev de la Editura „Silvius Libris”. Premiul Tipografia anului a fost luat de Tipografia PIM din Iasi, iar cel pentru traducere – de Tudor Anghel, pentru versiunea in limba gagauza a poemului „Luceafarul” de Mihai Eminescu. Claudia Partole a intrat in posesia Premiului Vasile Vasilache pentru volumul „Viata unei nopti sau Totentanz”, iar Premiul Uniunii Teatrale – Thalia – i-a revenit lui Pavel Proca pentru cartea „Notite pe nojite”.

La Salonul International de Carte 2009 au participat peste 200 de edituri cu peste 5000 de titluri de carte, iar in cadrul lucrarilor Salonului au fost lansate peste 2000 de aparitii editoriale. Din pacate, din cauza introducerii vizelor pentru cetatenii romani, la manifestare n-au avut posibilitatea sa participe mai multe edituri de peste Prut.

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *