Ultima oră

Sancțiunile europene transmit Moscovei un semnal puternic (Le Figaro)

Măsurile punitive adoptate de Bruxelles sunt în totalitate compatibile cu reglementările Organizației Mondiale a Comerțului, a declarat o sursă ddin Comisia Europeană. Executivul comunitar este dispus să apere sancțiunile în fața OMC dacă va fi depusă o sesizare. Precizarea era necesară pentru că Moscova a acuzat UE de încălcarea regulilor organizației prin decizia de a sancționa sectoare întregi ale economiei sale în contextul conflictului din estul Ucrainei. Semnalul transmis Rusiei este extrem de important. Destabilizarea Ucrainei sau a oricărui alt stat din vecinătatea estică a Uniunii va însemna costuri economice mari. În același timp, UE se arată dispusă să reia dialogul prin posibilitatea de revizuire a sancțiunilor, dar doar în momentul în care „Rusia va începe să contribuie activ și fără ambiguitate la găsirea unei soluții la criza ucraineană”, a precizat Herman van Rompuy, președintele Consiliului European. O analiză a pachetului de sancțiuni, respectiv a efectelor acestuia, va avea loc în luna octombrie. Sectorul gazelor naturale a fost exceptat în totalitate de la restricțiile europene, o decizie care nu trebuie să mire pe nimeni având în vedere dependența energetică a Europei de Federația Rusă.

Moscova amenință cu creșterea prețului la gaze (Spiegel)

Reacția Kremlinului la sancțiunile impuse de Occident nu s-a lăsat așteptată îndelung: deja Federația Rusă scoate din teacă arma preferată – prețul la gazele naturale. Și băncile occidentale ar urma să fie afectate pe piața rusească.

Sancțiunile UE reprezintă în viziunea diplomației rusești o măsură „negândită și iresponsabilă” care va provoca inevitabil o creștere a prețurilor pe piața energetică. În comunicatul ministerului de externe de la Moscova se arată că „implicarea într-o orgie a sancțiunilor înseamnă punerea unor piedici în calea cooperării într-un sector crucial precum este cel al energiei”. Politica europeană, mai spune ministerul, nu s-ar baza pe fapte demonstrate, ci ar fi dictată de Washington. Iar sancțiunile antirusești ar reprezenta incapacitatea europenilor de a juca propriul rol în politica mondială.

Problema Rusiei este însă legată de faptul că livrările de gaze sunt reglementate de contracte pe termen lung. Dacă Vladimir Putin se va decide să le modifice unilateral – o atitudine ce nu ar surprinde mai ales în contextul evenimentelor recente – prețul plătit la curțile de arbitraj ar fi usturător. Iar în ceea ce privește livrările de petrol, puterea Rusiei nu e nici pe departe atât de mare pentru că sursele alternative de aprovizionare cu petrol sunt destule. Ca reacție la sancțiunile europene, Moscova a decis deja că interzice importurile de legume și fructe din Polonia invocând motive de securitate alimentară.

De ce a așteptat Obama atât de mult pentru a denunța testul balistic al Rusiei (Foreign Policy)

Luni, președintele american a acuzat Rusia de încălcarea unui tratat de dezarmare încheiat în 1987. Incidentul s-a întâmplat însă în urmă cu mai mulți ani, iar Obama a dezvăluit informația abia acum, ca parte a unui pachet punitiv la adresa Moscovei.

Tratatul de eliminare a forțelor nucleare cu rază medie de acțiune a fost un pas extrem de important în procesul de dezarmare mondială pentru că elimina rachetele balistice îndreptate către aliații europeni ai Americii. În total au fost eliminate 2500 de rachete, iar semnarea acordului a fost un mare succes al negocierilor americano-sovietice. Dorința Rusiei de a încălca acest acord nu este nouă. În 2013, fostul ministru al apărării și actualul șef al cancelariei prezidențiale ruse, Serghei Ivanov, spunea despre tratat că „îndeplinim prevederile lui, dar nu poate dura la infinit”.

Și totuși, dezvăluirea încălcării acordului a așteptat ani de zile, chiar dacă incidentul încalcă politica de denuclearizare pe care Obama a promovat-o din prima zi de mandat la Casa Albă. Dacă informația a apărut în contextul pedepsirii Rusiei pentru comportamentul său din Ucraina, atunci ne putem gândi că ne-apariția ei a fost menită să sprijine un comportament anterior mai bun. Mai grav, noul program balistic cu rază medie al Rusiei se pare că a fost dezvoltat fix în perioada în care Obama promova noul acord START de dezarmare nucleară. Obligațiile unui tratat sunt, așa cum le spune și numele, obligatorii. Altfel, de ce mai încheiem tratate? Era nevoie să apară niște separatiști beți care să împiedice anchetarea unei tragedii aviatice pe care tot ei au provocat-o cu arme rusești pentru ca Obama să ne spună că Rusia se înarmează cu rachete balistice? Și ar trebui să ne mire că Putin are impresia că poate face orice?
 
Sursa: rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *