Săptămâna politică (3-7 ianuarie)
Parcă trăim într-o epocă a transparenței și a Internetului, când nimic nu mai poți ascunde, fiecare an însă pleacă în istorie cu enigmele lui nedezlegate. Și nu e vorba de secrete de stat, care sunt protejate de lege, ci de lucruri simple pe care însăși legea obligă să nu fie tăinuite.
Astfel, enigma rămâne cine l-a răpit pe Cubreacov, unde și cum a dispărut Dimitrov, cine, totuși, a comis crima din Pădurea domnească, cine l-a sfătuit pe V. Filat să „iasă din Acord”, cine l-a invitat pe Rogozin la Chișinău pe 9 mai 2013 ș.a. La aceste enigme se mai adaugă una, cea mai mare enigmă a anului 2013: cine l-a sfătuit pe premierul I. Leancă să facă declarația anti Băsescu din decembrie?
Amintim cititorului că premierul I. Leancă, aflându-se în vizită la București, a reacționat, pentru mulți foarte neadecvat, la declarația preşedintelui Traian Băsescu potrivit căruia „următorul proiect de ţară pentru România este unirea cu Republica Moldova”. Considerat un politician calculat, care nu face declarații pripite, I. Leancă de data asta a fost… mai puțin diplomat. Astfel, într-o intervenție la postul de televiziune Antena 3, Leancă a afirmat că respectiva declarație a șefului statului român creează probleme suplimentare R. Moldova, cum ar fi, de exemplu, reacția negativă a minorităţii găgăuze din sudul Moldovei și a Dumei de stat rusești…
Replica lui Leancă devine și mai inexplicabilă dacă ne gândim la faptul că la declarația lui T. Băsescu nu au reacționat nici SUA, nici cancelariile europene, nici Rusia (Transnistria)… Mai mulți analiști politici s-au întrebat – și n-au putut răspunde – cine l-a sfătuit pe premierul Leancă să facă o asemenea declarație? Întrebarea devine și mai interesantă dacă ne amintim de faptul că ex-premierul V. Filat, șeful premierului Leancă pe linie de partid, la scurt timp după declarația lui Leancă, i-a luat apărarea lui Băsescu, recunoscând meritele deosebite ale acestuia în promovarea cursului proeuropean al R. Moldova… (Apropo, premierul Leancă nu e la prima experiență tristă în domeniul dat. Astfel, în vara lui 2013 el s-a pronunțat pentru reducerea numărului de burse ale statului român pentru tinerii din R. Moldova. Drept răspuns, Băsescu a declarat atunci că „nu înțelege asemenea poziție din punctul de vedere al europenismului pe care și-l asumă” premierul moldovean).
Așadar, cine l-a sfătuit pe proeuropeanul premier moldovean I. Leancă să facă declarația anti Băsescu? Iată o enigmă politică a anului ce s-a scurs, una care completează lista lungă a misterelor în care sunt învăluite foarte multe evenimente care s-au produs în R. Moldova de la 1991 încoace…
„Al vostru Vlad Filat”: o nouă teorie a egalității universale
Cine a fost atent la mesajele de felicitare pe care le adresează poporului liderii noștri politici, a observat, sunt sigur, profunzimea filozofică și originalitatea lor stilistică.
Toate mesajele, fără excepție, sunt turnate dintr-un material lexical menit să atingă zonele cele mai încifrate, ermetice și impenetrabile ale sufletului uman. Cuvintele sunt luminoase, luate din colinde și plugușoare, miros a tămâie, a cetini încărcați de nea dar și a bucoavnă veche, cu file picurate de ceară. Verbele sunt și ele alese cu grijă, în locul modurilor și diatezelor active și obraznice se preferă variante gramaticale tolerante și de bun-simț. Astfel, toate felicitările încep cuminte și cu multă sfioșenie: „Fie ca Crăciunul, Paștele ( ș.a.m.d., după caz), să reverse, să vă lumineze (ș.a.m.d., iar după caz…). Formele folosite sunt cele de plural, pentru a arăta că autorul mesajului și poporul sunt o singură ființă, care are aceleași aspirații și aceleași probleme…
Cel mai mult excelează în acest gen ex-premierul V. Filat. Mesajele lui de felicitare sunt adevărate bijuterii ale genului și pot fi recomandate drept material didactic la Academia de studii administrative. Vă aduc cu statut de exemplu felicitarea în legătură cu Crăciunul.
Fie ca taina sfântă a Nașterii Domnului să reverse asupra Dumneavoastră și celor dragi bunătate, speranță, sănătate și belșug! Să lăsăm magia Crăciunului să ne pătrundă în case, să ne lumineze sufletele și viața, știind că dacă avem credință, drumul din fața noastră va fi presărat cu împliniri!
Crăciun Fericit și La Mulți Ani!
Aici totul este – și „taină sfântă”, și „revărsare”, și „speranță”, și „credință”, v-aș ruga însă să fiți atenți la următoarea propoziție: „Să lăsăm magia Crăciunului să ne pătrundă în case, să ne lumineze sufletele și viața…”. Metafora cu „să lăsăm magia să ne intre în case…” nu e deloc o metaforă. Intuind că lozinca „Moldova fără sărăcie” e încă ușor discutabilă pentru o bună parte din moldoveni – dacă o raportezi la frigiderul de la bucătărie – V. Filat redirecționează atenția noastră spre alte soluții, spre alte straturi ale simțirii noastre, cu mult mai adânci, acolo unde poate pătrunde numai… magia.
Ca să înțelegem substratul filozofic al acestui îndemn este necesar să urmărim un alt gând, dintr-un alt mesaj al lui V. Filat, lansat tot cu ocazia „tainei sfinte a Nașterii Domnului”: „Sub fulgii de zăpadă suntem cu toții la fel…”. Puțini, probabil, au dezghiocat miezul adânc al acestei constatări. Filat, într-un simplu mesaj de felicitare, deschide, de fapt, o nouă linie de creditare pentru reinterpretarea noțiunii de egalitate universală. Dacă până acum toate doctrinele politice, sociale și filozofice – dar și cele religioase! – abordau egalitatea ca pe un fenomen, prin definiție social, V. Filat sparge această înțelegere perimată și îngustă, mutând egalitatea în contextul fenomenelor climaterice. Nu contează că ești flămând sau sătul, bogat sau sărac, oligarh sau șomer – sub fulgii de zăpadă suntem cu toții la fel!
Sunt convins că V. Filat nu se va opri aici și la următoarele sărbători va aprofunda această nouă abordare a egalității universale, trecând de la fulgii de zăpadă la stropii de ploaie. Astfel, și sub stropii de ploaie suntem la fel – fie că garda de corp îți ține umbrela, când cobori din mașină, fie că părăsești departe de sat, pe ogorul matern. Pentru ca noțiunea de egalitate să fie înțeleasă corect, la precipitații trebuie adăugate și razele solare, fiindcă, deși există unele nuanțe, toți suntem la fel, fie că ne bronzăm sub razele solare pe un mal de Pacific, fie că ne aflăm sub acțiunea lor în timpul când ne onorăm nobila profesiune de țăran cu sapa în mâini.
Abordarea fenomenului egalității prin prisma filosofică a fenomenelor climaterice pune capăt unei dispute de câteva milenii privind natura relațiilor de proprietate dintre oameni și dă soluții absolut noi, spectaculoase în privința eradicării fenomenului inegalității sociale și sărăciei. Meritul incontestabil îi aparține lui Vlad Filat, care ni se prezintă cu dulcele și modestul „al vostru Vlad Filat”.
Să urmărim mesajele televizate de Revelion, sunt sigur că liderii noștri politici – președintele țării, premierul, președinții partidelor de la guvernare – ajutați de consilierii lor, fii din popor, suflete poetice și creștine, vor aprofunda conceptul de egalitate propus de V. Filat. Nu contează dacă de Revelion va ninge sau va ploua – toți vom fi egali și fericiți. Vom fi la fel de egali și fericiți chiar dacă va fi ceață.
Poate chiar mai egali, fiindcă anume pe timp de ceață deasă, când nu se văd unul cu altul, oamenii sunt cei mai egali…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!