Politică

Șapte motive pentru care Rusia nu face progrese în Ucraina

Rusia a anunțat o ofensivă majoră în Donbas, dar până acum nu a reușit să o lanseze. Deși armata lui Putin mai are câteva trucuri în mânecă, până acum Ucraina a înregistrat un mic succes, în vecinătatea Hersonului. În multe privințe importante, armata rusă pur și simplu nu a putut face față. Iată cele mai importante dintre ele, scrie onet.pl care citează Die Welt.

În urmă cu o săptămână, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a indicat că scopul războiului ar trebui să fie răsturnarea guvernului de la Kiev. Câteva zile mai târziu, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a publicat o nouă hartă a Ucrainei, care va deveni în mare parte parte a Rusiei.

Știm că Moscova știe să folosească propaganda, dar postulatul schimbării regimului și lecțiile de geografie ale lui Medvedev arată cât de mult a pierdut conducerea Kremlinului legătura cu realitatea. Prima linie a luptei din Ucraina nu arată Rusiei că este atotputernică și că poate face tot ce vrea. Dimpotrivă: după mai bine de cinci luni de război, imaginea puternicei Federații Ruse devine din ce în ce mai sfâșiată.

Înainte de război, armata rusă era încă considerată a doua cea mai puternică forță din lume. Dar invazia Ucrainei a scos la iveală neajunsuri la care aproape nimeni nu se gândise înainte. Mai mult, Kremlinul este departe de a-și atinge obiectivele de război declarate și nu a reușit să lanseze o ofensivă cu adevărat reușită timp de cinci luni.

Totul indică faptul că nu va putea face acest lucru în viitorul apropiat. Putem auzi din ce în ce mai multe voci care prezic eșecul Rusiei. Acesta poate fi generat de șapte motive principale.

1. O armată fără conducere

Pierderile armatei ruse în Ucraina sunt enorme. Serviciile americane estimează că un total de 15.000 de soldați ruși au fost uciși și 45 de mii au fost răniți. Spre comparație, în mai bine de două decenii de război din Afganistan, SUA au pierdut 2.300 de oameni și 21.000 au fost răniți.

Noii recruți din regiunile sărace ale Rusiei sunt acum atrași în serviciul militar, cu bonusuri, sau pur și simplu recrutați cu forța, după cum suntem informați. În plus, printre cei uciși în primele luni de război, au fost mii de ofițeri de care fiecare armată are nevoie pentru a opera eficient. Nimeni nu poate umple acest gol într-un timp scurt.

Atât în ​​ceea ce privește diviziile blindate, cât și infanteria și artileria, formațiunilor ruse din Ucraina le lipsesc comandanți experimentați. În mod clar, dacă pierderile de unități sunt înlocuite foarte repede, adesea de recruți fără experiență, abilitatea de luptă și moralul unității suferă.

2. Lipsa de superioritate în aer

Forțele aeriene ruse nu au reușit să câștige avantaj asupra cerului ucrainean. Și aceasta este, până la urmă, condiția de bază pentru un război agresiv efectiv. Pentru ca rușii să atingă acest obiectiv, apărarea antiaeriană ucraineană ar trebui să fie slăbită semnificativ, ceea ce, însă, nu s-a întâmplat până acum.

Mai mult, apărarea antiaeriană rusă în sine se dovedește a fi imperfectă. Eficacitatea lăudatului sistem de rachete S-400, care a fost achiziționat, printre altele, de India și Turcia, pare a fi deosebit de supraestimată.

Un atac cu rachete ucrainene asupra bazei militare ruse din Herson a arătat recent acest lucru. Postul de comandă cu doisprezece ofițeri a fost distrus, iar ucrainenii le-au distrus sistemul S-400, care ar fi trebuit să-i protejeze pe ruși.

Un mare semn de întrebare ar trebui ridicat și atunci când se folosesc bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip TU-160. Se ridică întrebări de ce Rusia nu a pus încă în serviciu o „lebădă albă”, așa cum este supranumit acest bombardier strategic. Până acum, Vladimir Putin nu a făcut acest lucru, deși amenință regulat cu o altă etapă de escaladare a războiului.

3. Incapacitatea de a trage cu precizie

Timp de câteva minute, un avion rusesc s-a învârtit peste Bakhmut, un orășel din Donbas. Apoi trei rachete au lovit o clădire rezidențială, un centru comercial și o stradă. Cu toate acestea, baza militară din imediata vecinătate a loviturilor a rămas neavariată. Fie pilotului îi lipsea experiența, fie nu exista un sistem de arme la bord care să poată ghida rachetele către țintă.

Rata slabă de lovituri a armatei ruse se vede peste tot în Ucraina. Adesea, obiectivele par a fi alese aleatoriu. Bombele rusești lasă cratere uriașe pe drumuri și câmpuri în multe orașe și sate din Donbas.

Ar putea această risipă costisitoare de resurse să se datoreze lipsei de pregătire? De fapt, nu este. Rusia are avioane de recunoaștere și sateliți militari. La fel ca SUA, poate monitoriza îndeaproape ceea ce se întâmplă în Ucraina. Dar îi lipsește priceperea militară a armatei SUA.

4. Utilizarea proiectilelor imprecise

Potrivit datelor ucrainene, Rusia a folosit până acum peste 3.000. rachete de precizie. Aceasta înseamnă că a consumat deja aproximativ 60 la sută din inventarul ei. De aceea rușii folosesc din ce în ce mai des alte echipamente, mai puțin precise, datând adesea din vremea URSS. De regulă, funcționarea unor astfel de arme – și artileria – se bazează mai degrabă pe masa lor decât pe precizie.

De aceea, tunurile rusești trag până la 60.000. rachete pe zi. Dar cele imprecise sunt de folos limitat. Pot distruge totul la pământ, așa cum fac de două luni în Donbas. Ca urmare, oraș după oraș este distrus. Dar campania condusă în acest fel nu va aduce rapid rezultatul pe care rușii îl speră.

5. Prea multe tancuri pierdute

În martie, mai multe coloane de tancuri s-au revărsat peste Kiev, din direcții diferite. Au fost opriți rapid datorită armelor antitanc din Occident, în special a Javelin-urilor. Această rachetă care perforează armura este echipată cu senzori ce detectează unde este situat rezervorul, în câteva secunde, și lovește acolo unde armura este mai subțire.

Potrivit datelor neoficiale, armata rusă a pierdut deja aproximativ 1.000 de tancuri – și pierde mai multe în fiecare zi. Acest lucru elimină elementul său de bază de război și limitează rolul tancului ca motor ofensiv. În ciuda acestor eșecuri, comanda armatei ruse nu a găsit încă o alternativă.

6. Logistică slabă

Logistica a fost o problemă majoră pentru armata rusă încă de la începutul invaziei. De multe ori, nu exista hrană pentru soldați, nici benzină și cauciucuri de rezervă. Camioanele stricate și vehiculele blindate care trebuiau să le păzească au fost pur și simplu uitate.

Aceste elemente par să se fi îmbunătățit, dar livrarea rămâne centralizată și ineficientă.

Acest lucru este dovedit de peste 50 de depozite de muniție și posturi de comandă rusești pe care ucrainenii le-au lovit cu sistemul american de rachete HIMARS. Trupele ruse depozitează muniția într-un punct central al frontului. Abia când trenul este lovit, rușii îl mută cu aproximativ 50 de km dincolo de linia frontului. Acest lucru, la rândul său, înseamnă că procesul de achiziție crește semnificativ mai mult.

Nu pare că armata rusă centralizată s-ar putea baza pe depozite descentralizate, mai mici, de-a lungul liniei frontului, așa cum fac ucrainenii.

În plus, trenurile și convoaiele de camioane rusești urmează întotdeauna aceleași rute – până când sunt sub foc. În Herson, soldații ruși au construit un nou pod din pontoane chiar lângă podul auto distrus. Desigur, și el poate fi bombardat în orice moment. Dar comenzile sunt ordine – indiferent dacă au sens sau nu.

7. Coordonare insuficientă

Astăzi, o armată modernă se caracterizează prin interacțiunea lină a diferitelor unități. Recunoașterea din teren lucrează mână în mână cu artileria, infanteria și aviația. Sistemul NATO este un bun exemplu în acest sens. Vehiculele, armele și avioanele sunt toate conectate în timp real.

Turcia a adoptat acest sistem și în armata sa. În războaiele din Siria, Libia și Nagorno-Karabah, Ankara a arătat cum arată războiul modern. Aceasta nu este altceva decât interacțiunea inteligentă dintre drone, elicoptere, luptători și infanterie.

Între timp însă, Rusia nu este capabilă să facă acest lucru nici din punct de vedere tehnic, nici organizatoric.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *