Astăzi 21 Iunie 2021, Luni - Ultima actualizare la ora 10:26
Abonamente

Actualitate 9 Ianuarie 2019, ora 09:05

Sărbătoarea Crăciunului este o invitaţie pentru toţi creştinii să se apropie de lucrurile spirituale

Marime Font

Sărbătoarea Crăciunului este o invitaţie pentru toţi creştinii să uite de lucrurile materiale şi să se apropie de cele spirituale. Este perioada în care trebuie să fim mai buni, iertători, să fim mesageri ai păcii şi să-i ajutăm pe cei aflaţi în nevoie.

Declaraţiile au fost făcute de Episcopul de Orhei, Vicarul Mitropoliei Moldovei şi stareţul Mănăstirii Curchi Siluan, în cadrul unui interviu oferit reporterului Prime, Mihaela Blanaru. Înaltul Ierarh susţine că trebuie să împărţim bucuria Naşterii Domnului cu cei mai trişti ca noi, cu bătrânii neajutoraţi şi copiii rămaşi orfani.

Mihaela Blanaru, reporter PRIME TV: Preasfinția voastră, enoriașii din Moldova și cei din întreaga lume marchează acum naşterea Mântuitorului. Este perioada în care fiecare dintre noi își îndreaptă gândurile spre pace și linişte sufletească. Tradițional, aici, la Mănăstirea Curchi a fost oficiată slujba de Crăciun. Prin ce este deosebită această slujbă?


PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei: Sensul sărbătorii este bucuria între oameni, pace pe pământ şi între oameni bună înţelegere, pentru că trăim într-o lume învăluită de ură, de neînțelegere. Iertarea, pacea - mesajul transmis de îngeri în Betleem, la peştera din Betleem în momentul naşterii Mântuitorului este mai actual ca oricând. Ne dorim tare mult ca sărbătoarea naşterii Mântuitorului să se facă pentru fiecare dintre noi o sărbătoare a păcii, a bucuriei şi a împăcării. Sfânta liturghie care este sensul trăirii noastre creştine, este cea care ne adună şi care ne uneşte.

Noi, de fapt, vorbim despre un eveniment cu adevărat istoric pentru întreaga suflare creștinească. Se spune că Isus Hristos a adus cu el lumina și a îndepărtat întunericul. Cum este percepută această sărbătoare de enoriașii din ziua de azi?

E un pic mai dificil să ne referim la percepţia sărbătorii de către cei de astăzi. Omul contemporan uneori se lasă alunecat şi ispitit de tot ce înseamnă materie şi material, dar în pofida acestor provocări omul contemporan ştie că fără Dumnezeu nu putem realiza nimic. O mulţime de oameni din diferite colţuri ale ţării şi din afara hotarelor ei au preferat să se reculeagă aici în bătrânii şi frumoşii codri ai Orheiului şi să serbeze Crăciunul aşa cum serbăm noi moldovenii cu străbunul şi frumosul nostru colind, care este un mesaj şi o chemare spre pace şi împăcare.

Că tot aţi pomenit de colind. Crăciunul este frumos și prin tradițiile moldovenești, şi aici desigur vorbim despre colind. Totuși, din păcate, tot mai puțini colindători. De ce credeţi că se întâmplă asta?

Valorile de fapt se nasc în biserica cea mică, în familie. De naşterea mântuitorului, în calitatea noastră de Ierarh al bisericii noastre ortodoxe din Moldova am lansat o invitaţie către toate familiile noastre creştine să acordăm mai multă atenţie laturii noastre spirituale. Şi fie ca această invitaţie să fie actuală pentru fiecare dintre noi. Dacă nu în celelalte zile, poate în aceste zile de Crăciun.

Cum ar trebui să se comporte un creştin adevărat în această perioadă? Sunt anumite reguli?

Un creştin adevărat trebuie să se comporte ca atare pentru că un om care poartă numele de creştin şi care este chemat să se asemene întru toate modelului de trăire a Domnului şi Mântuitorului trebuie să fim buni, iertători, înţelegători şi să fim mesagerii păcii şi ai înţelegerii. Putem împărţi această bucurie a sărbătorii cu cei mai trişti ca noi, cu oameni rămaşi singuri, cu bătrâni care nu au cine să-i întindă o mână de ajutor, cu copii rămaşi orfani de părinţi. Sărbătoarea Crăciunului ne oferă acest prilej.

Acum vreau să vorbim puţin și despre Mănăstirea Curchi, care este unul din cele mai importante monumente ale arhitecturii. Știm că teritoriul mănăstirii necesita a fi restaurat și s-a reușit deja acest lucru. Mai exact ce s-a făcut şi cum a fost posibil aceste lucru?

Cu eforturi conjugate s-a reuşit parţial reedificarea mănăstirii, de fapt partea centrală, cele două biserici de căpetenie, principalele clădiri au fost refăcute. Astfel orice moldovean, dar şi cei din afară venind la Curchi pot gusta din bucuria regăsirii lor în tot ce înseamnă spiritual. Discutând cu pelerinii care vin aici exclamă de parcă eşti în rai, când vii la Curchi de parcă timpul s-a oprit în loc.

A fost nevoie de oameni cu dragoste de tot ce înseamnă sfânt, de tot ce înseamnă ţară, de tot ce înseamnă biserică şi ortodoxia noastră. Am putea aduce mai multe nume notorii din ţara noastră, aici mărefer la domnul Vlad Plahotniuc. Şi dacă îmi îngăduiţi să vorbesc anume despre omul Vlad Plahotniuc, dar nu despre politicianul sau preşedintele de partid. Domnia sa, atunci în 2006 s-a implicat primordial în tot ce înseamnă lucrări de restaurare şi refacere a complexului monastic. De atunci până astăzi, în pofida multor provocări în care a fost implicat domnia sa am fost periodic sprijiniți. Mulțumiri şi recunoştinţă vreau să adresez domniei sale domnului Vlad Plahotniuc.

Este un loc aparte, un loc recules de oameni chiar dacă Mănăstirea Curchi este din cele ami vizitate mănăstiri din ţara noastră. Aici zi de zi, dimineaţa devreme şi seara târziu se lucrează rugăciunea pentru ţară, pentru biserica noastră, pentru oamenii acestei ţări, pentru conducerea ţării. Şi atunci când toţi stau liniştiţi şi se odihnesc aici la Mănăstirea Curchi se lucrează rugăciunea neîntreruptă.

  Sursa: prime.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 10:26

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, cere repetarea alegerilor din 24 februarie, deoarece PSRM a fost finanțată cu bani din Federația Rusă. Declarația a fost făcută la postul TV Moldova 1. «Alegerile trebuie repetate! Categoric! Să întoarcă la varianta zero și de petrecut...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Iunie 2021, ora: 09:12

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina Din editia print

„...pe pământul Tighinei au rămas să zacă tineri ostaşi abia încorporaţi în armată” 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 Iunie 2021, ora: 07:59

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Vice-președintele PAS, Natalia Gavriliță apare într-o adresare video în limba rusă unde folosește tezele moldovenismului stalinist - „poporul moldovenesc”.

( ) Citeşte tot articolul

Social 21 Iunie 2021, ora: 07:48

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

Fostul preşedinte Igor Dodon ar fi ucis un zimbru la una din vânătorile la care a participat. Anunţul a fost făcut vineri, 18 iunie, de către primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care a publicat şi o fotografie care confirmă că fostul şef de stat a omorât animalul care...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Iunie 2021, ora: 07:16

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

Situaţia de securitate la Marea Neagră şi aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei s-au numărat printre temele abordate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, sâmbătă, într-o întâlnire din marja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 06:45

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

„Proorocii au făcut cărţi. Au venit apoi părinţii noştri şi au împlinit cele scrise. Iar alţii, după dânşii, le-au învăţat pe de rost. Şi venind generaţia de acum, le-a copiat ţi le-a pus în rafturi, fără să le citească.“ (din Pateric)

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iunie 2021, ora: 09:37

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Iunie 2021, ora: 09:21

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o online, în urmă cu câteva zile, ambasadorul rus Valery Kuzmin s-a arătat deranjat de interceptările aeronavelor ruse de către avioanele NATO care participă la misiuni de misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2021, ora: 09:04

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor a deschis astăzi cel de-al doilea birou parlamentar al formațiunii, ce va avea rolul de a oferi consultanță tuturor cetățenilor care au nevoie de ajutor în relația cu statul român. Noul punct administrativ are sediul în orașul Cahul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Iunie 2021, ora: 09:01

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

 Liderul AUR senator în Parlamentul României Claudiu Târziu a avut o vizită oficială la Odesa și a reiterat faptul că ”nu există limba moldovenească, ci limba română, iar statul ucrainean trebuie să recunoască această realitate.”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2021, ora: 09:01

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi trage un semnal de alarmă că partidul AUR, prin Caravana AUR, nu merge prin toată Republica Moldova să cerșească voturi, ci merge să informeze cetățenii cu privire la ce este adevărat sau fals din politică. Votul dat pentru partidul AUR nu este pentru noi, este pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Iunie 2021, ora: 07:57

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

 Rusia e mereu cu ochii pe politica din Republica Moldova, joacă abil, susținând politicieni pe care îi adoptă și îi crește ca să împuște la momentul potrivit ca pușca lui Cehov. Kremlinul a crescut mulți politicieni, urmărește și se ocupă de recrutarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)