Sarbatoarea de Halloween
Halloween-ul este una dintre cele mai vechi sarbatori, originile ei gasindu-se cu mii de ani in urma. Sarbatoarea pe care o cunoastem sub numele de Halloween a fost influentata, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. In Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul de la Samhain, iar la crestini Sarbatoarea Tuturor Sfintilor sau a Tuturor Sufletelor.
Halloween-ul pe care americanii il sarbatoresc in zilele noastre include toate aceste influente. In fapt, cuvantul Halloween isi are originea in Biserica Catolica. Pe 1 noiembrie catolicii sarbatoresc „Ziua tuturor sfintilor", „All Saints Day" sau „All Hollows Day". Insa sarbatoarea in sine, 31 octombrie, este inca de pe vremea vechilor celti, a caror credinta sarbatorea Anul Nou la aceasta data. Poporul celt credea ca la aceasta data toate legile timpului si ale spatiului erau anulate, permitand astfel tuturor spiritelor sa se intoarca printre cei vii.
Fireste, cei vii nu doreau sa fie posedati, astfel ca in data de 31 toti celtii isi stingeau focurile din casa, ca acestea sa devina neatragatoare pentru orice spirit ce ar dori sa salasluiasca acolo. Se imbracau in costume fantomatice si se plimbau prin sat fiind cat mai inspaimantatori cu putinta pentru a alunga spiritele celor morti care se reintorsesera printre ei.
Odata cuceriti de romani, ei le-au transmis acestora obiceiurile lor. Deghizarea in fantome si vrajitoare a devenit un adevarat ritual pentru romanii ce credeau cu tarie in posedarea de catre spirite malefice. Sarbatorirea Halloween-ului a fost adusa in America de catre multimea de imigranti irlandezi care a poposit pe tarmurile continentului in jurul anilor 1840. Tot din traditiile acestora a izvorat si obiceiul cioplirii dovlecilor si plasarea unei lumanari in interior, pentru a capata o fata demonica.
Halloween-ul (sau Hallowe’en) se celebreaza in noaptea de 31 octombrie. Se organizeaza petreceri mascate, majoritatea mastilor trebuind sa aiba un aspect lugubru. Astfel, la o petrecere de acest fel intalnesti vrajitori si vrajitoare, stafii, zombi, vampiri, varcolaci, zgripturoaice si alte personaje infricosatoare. Sunt folosite felinare confectionate din dovleci scobiti in interior, cu ochi, gura si nas.
Emigrantii irlandezi au adus pe pamantul american versiuni ale acestei traditii in nordul Americii in secolul 19. Alte tari vestice au adoptat aceasta sarbatoare abia pe la sfarsitul secolului trecut. Halloween-ul este sarbatorit in cateva din tarile din partea de vest a lumii, in Irlanda, de unde-si trage originea, in Statele Unite, Canada, Puerto Rico, in UK, Japonia, Noua Zeelanda si, ocazional, in Australia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!