Atitudini

Sărmana Brazilie

Brazilia a pierdut încrederea populației într-un viitor decent. Această pierdere îmi pare mai usturătoare decât cele 7 goluri primite de portarul Julio Cesar. Brazilia este o țară cu o rată enormă a criminalității; carteluri de droguri; indigeni forțați să migreze; favele cu copii interlopi și probleme mult mai importante decât stadioanele și fotbalul. Brazilia a pierdut enorm după acest campionat. Brazilia, ca și Africa de Sud cu 4 ani în urmă, a sperat că Mondialul va aduce mai mult decât victoria și cupa. Brazilia spera să câștige o infrastructură mai modernă, investiții străine, drumuri noi și obiecte sportive care vor sluji pe viitor locuitorilor țării. A câștigat doar un aflux imens de turiști pe o perioadă scurtă și nemulțumirea majorității populației.

Brazilia a cheltuit aproape 3 miliarde de dolari pentru stadioanele noi, relatează Deutsche Welle. Cea mai controversată construcție este stadionul Arena Amazonia, din Manaus. Mai multe triburi de indigeni au fost exilate din junglă, ca să facă loc unei infrastructuri inutile și unui stadion de 300 milioane dolari – stadion care găzduiește doar patru meciuri din Campionatul Mondial. Mai mult, în Manaus exista deja un stadion, însă a fost demolat pentru că nu corespundea regulamentului FIFA. Majoritatea locuitorilor din Manaus nu au acces la apă potabilă, însă s-au ales cu un mega-stadion, relatează The Guardian. Un jurnalist de la HBO a fost mai inspirat și a numit Arena Amazonia „cea mai scumpă toaletă pentru păsări din lume”.

Ne dăm seama că orice eveniment sportiv de amploare, cum ar fi Campionatul Mondial de Fotbal sau Jocurile Olimpice, s-a transformat într-o mașină de tocat bani, ascunsă abil sub masca spiritului sportiv. Organizații de genul FIFA sau Comitetul Internațional Olimpic (CIO) nu fac altceva decât să se îmbogățească pe seama unor țări lăsate în faliment. Aceste evenimente lasă în urma lor o mulțime de oameni nedreptățiți, lipsiți de adăpost, forțați să se mute cu traiul și obiecte sportive de amploare, care nu fac altceva decât să intre în paragină. Același scenariu l-am văzut și la Soci. Un eveniment sportiv super-costisitor și un oraș cu locuitorii lăsați pe drumuri. Toate orașele care au găzduit Jocurile Olimpice dau faliment și rămân mutilate. Blocurile locative și casele oamenilor sunt puse la pământ, pentru a face loc unor arene și stadioane care vor pustii.

Fotbalul în parte, și sportul în general, s-a transformat într-un business foarte profitabil. Fug 22 de milionari pe teren, iar în jurul lor fug sute de mii de săraci urmăriți de excavatoare. Niciodată nu mi-am putut explica, de ce unii sportivi au salarii atât de mari. Se spune că toată chestia e în celebritate. Probabil, însă ne-am deprins mai mult cu celebritățile din sport și estradă. Nimeni nu plătește cu milioane medicii și pompierii celebri. În general, orice pierde-vară este în stare să-ți numească o duzină de fotbaliști. Câți din noi cunosc măcar un medic sau un pompier celebru? Puțini, însă medicii și pompierii fac o muncă cu mult mai anevoioasă și utilă decât milionarii de pe teren.

Îmi place foarte mult fotbalul, însă e greu să urmăresc cum se transformă într-o afacere de prost gust, afacere care lasă în urmă doar ruine și oameni nefericiți. Sportul s-a transformat în show-ul pe care-l prezicea scriitorul american Ray Bradbury. Milioane de oameni uită de tot ce-i înconjoară pe o lună întreagă, pentru a savura spectacolul fotbalistic. Alte milioane rămân fără adăpost și speranță în viitor. Nimeni nu mai vrea să vadă mizeria din spatele starului de pe teren. Brazilienii au pierdut mai mult decât un meci sau un titlu, au pierdut o parte din țară. În 2016 Brazilia va găzdui Jocurile Olimpice, poate își schimbă părerile despre organizații precum FIFA și CIO până atunci.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *