Editorial

Şase motive pentru a rămâne în Moldova

Cititorii au venit cu ideea că ar fi bine să continuăm tema, cu cealaltă parte a monedei – cu motive pentru a rămâne în RM. Pot să vă spun că e destul de greu să găseşti opt motive care te-ar face să vrei să rămâi în această ţară. Cu greu am adunat doar şase. Şi dacă motivele pentru a emigra sunt de ordin obiectiv, atunci cele care te fac să rămâi aici nu pot fi decât subiective.

Şcoala de supravieţuire

Vorbeam mai demult cu un prieten despre beneficiile traiului în Moldova. Prietenul meu a fost în mai multe ţări străine, inclusiv şi ţări din lumea a treia. Mi-a spus că s-a descurcat de minune peste tot, pentru că o persoană care creşte în Moldova este nevoită să supravieţuiască în orice condiţii. Moldovenii pot locui fără încălzire şi apă caldă iarna, fără energie electrică, fără spaţii pietonale şi comodităţi care în ţările dezvoltate ţin de normalitate. Dacă ai crescut în Moldova, poţi supravieţui oriunde, măcar şi în Afganistan.

Micile bucurii

Moldovenii sunt învăţaţi să se bucure de lucruri pe care alte societăţi le consideră banale. Au dat apă caldă – motiv de bucurie, ai rezistat încă o iarnă – bucurie mare, ai ajuns cu microbuzul la ţară fără accidente – încă un motiv de bucurie. Lucrurile care în alte părţi par neînsemnate, la noi reprezintă un motiv în plus de fericire.

Codrii şi spaţiile verzi

M-am gândit mult până a invoca acest motiv. Pe de o parte, Codrii Moldovei sunt foarte poluaţi şi murdari, mai ales la periferii. Însă în inima codrilor mai există acele oaze de natură pură, aproape neatinsă de oameni. Şi e bine că acolo nu prea ajung amatorii de frigărui, pentru că le este lene să facă zeci de kilometri pentru un grătar. Şi da, Chişinăul (la cât de murdar şi împânzit de gherete ar fi) este un oraş plin de verdeaţă şi frumos.

Bilingvismul

Stăteam la o discuţie cu Andrei Gheorghe în perioada în care lucram împreună la o emisiune tv. Lui Andrei îi plăcea foarte mult Chişinăul, şi m-a asigurat atunci că moldovenii au un mare atu faţă de vecinii lor – de mici copii învaţă două limbi: rusa şi româna. Chiar dacă unii nu vorbesc corect nici măcar una din aceste limbi, cred că bilingvismul este un avantaj al traiului în Moldova. Trebuie să fii foarte închis la minte ca să refuzi acest avantaj din cauza unor frustrări şovine.

Părinţii, rudele şi prietenii

Un motiv cât se poate de subiectiv. Cât de bine te-ai simţi în altă ţară, întotdeauna vei dori să fii aproape de rudele, părinţii, copiii şi prietenii tăi. Tema părinţilor plecaţi în general merită mai multe articole aparte: e greu să spui de ce are nevoie un copil mai tare: de un trai decent şi o stare financiară normală, sau de părinţii care-i vor fi aproape şi-l vor îndruma.

Circul politic

Avem un circ foarte frumos în ţară, şi nu vorbesc de circul rămas din perioada sovietică. Vorbesc de circul nostru politic, plin de clovni şi animale exotice. Urmărind clasa noastră politică găseşti în fiecare zi motive să râzi şi să plângi în hohote. E un atu pentru noi, cei care ne-am deprins să râdem de prostia omenească atunci când nu mai putem să plângem.

Cu siguranţă motivele de a părăsi ţară sunt mai serioase decât cele care ne-ar face să rămânem aici. Rog cititorii să vină şi ei cu motivele lor care-i fac să rămână în Republica Moldova şi să muncească aici în speranţa că undeva în viitor vom avea o ţară normală. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *