Scandal diplomatic între Marea Britanie și Rusia
Aceştia sunt suspectaţi de autorităţile britanice că au fost implicaţi în moartea juristului rus Serghei Magnitski. Moscova avertizează că va răspunde cu aceeaşi monedă.
Moscova a aflat din presa londoneză că autorităţile britanice au întocmit o listă cu numele a 60 de oficiali ruşi, printre care se află ofiţeri de informaţii, judecători şi procurori cărora li s-ar putea refuza intrarea pe teritoriul Marii Britanii.
Lista a fost întocmită încă de anul trecut, dar secretarul britanic de Interne, Theresa May a trimis documentul Ambasadei Marii Britanii la Moscova abia în urmă cu câteva zile, scrie presa britanică. Abia de acum interdicţia în cazul celor 60 poate fi aplicată.
Şi Statele Unite ale Americii au întocmit anul trecut o listă similiară. În replică, Kremlinul a ameninţat că va decreta sancţiuni echivalente împotriva unui număr egal de americani.
Ruşii non-grata sunt suspectaţi că au fost implicaţi în moartea lui Serghei Magnitski. Juristul a dezvăluit o schemă de corupţie în care au fost implicate persoane din structurile înalte ale statului rus.
La scurt timp după aceea, în noiembrie 2008, Magniţski a fost arestat pentru evaziune fiscală iar în anul 2009 a murit în centrul de detenţie, la vârsta de 37 de ani, în urma torturilor şi pentru că i s-a refuzat asistenţă medicală.
Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe a cerut luni Londrei să recunoască dacă există o asemenea listă, avertizând însă ca Moscova ar putea reacţiona cu aceeaşi monedă. Un oficial din cadrul parlamentului rus, Valerii Snekin, a precizat chiar că exista numeroase variante de răspuns din partea Moscovei, inclusiv unul referitor la interesele companiilor britanice, care îşi desfășoară activitatea pe teritoriul Rusiei.
De asemenea, ar putea fi abordaţi şi cetăţeni ai Marii Britanii care ar putea fi incluşi pe o listă a persoanelor non-grata. Relaţiile Rusiei cu Marea Britanie se înrăutăţesc odată cu apariţia acestei liste, mai ales că dialogul dintre cele două state au fost deja deteriorate în urma otrăvirii cu poloniu radioactiv, în 2006, a lui Alexander Litvinenko, un fost agent de securitate şi critic înverşunat al Kremlinului.
TVR Info
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!