Sport

Scandal în rugby-ul moldovenesc

Miercuri dimineaţă, un grup de 120 de jucători şi antrenori ai echipelor Universităţii Tehnice a Moldovei (UTM) Chişinău, Dinamo şi Olimp-Electromaş (ambele din Tiraspol) au depus cereri la sediul FMR pentru a deveni membri cu drepturi depline, inclusiv de vot. Ei au fost însă anunţaţi că cererile vor fi examinate numai după desfăşurarea Adunării generale a FMR. În această situaţie, ei nu vor putea vota la 5 noiembrie

Nemulţumiţi de situaţia creată, rugbiştii au plecat de la sediul federaţiei, fiind decişi să acţioneze în instanţă conducerea FMR. A doua zi, un grup de iniţiativă din rândul contestatarilor au convocat o conferinţă de presă pentru mediatizarea situaţiei.

Vasile Bolea, premiant de bronz la Campionatul European de rugby-7, ediţia 2007, membru al comisiei de revizie şi control al FMR, a prezentat jurnaliştilor următoarea informaţie: “Potrivit anunţului cu privire la şedinţa de miercuri a biroului federal, toate persoanele care activează în rugby-ul moldovenesc se pot prezenta până marţi la sediul FMR, pentru a scrie cereri de aderare la federaţie, pentru a putea participa la lucrările Adunării din 5 noiembrie, inclusiv la procedura de vot. Eu personal m-am prezentat marţi la FMR pentru a depune cerere de aderare, după care preşedintele Vasile Revencu mi-a înmânat legitimaţia şi insigna de maestru internaţional pentru performanţa europeană înregistrată în 2007. A doua zi, bucuria mea s-a schimbat în scârbă, când am aflat că cererea mea de aderare la FMR a fost respinsă. Noi nu vom lăsa lucrurile în această situaţie incertă, Intenţionăm să ne adresăm în instanţa de judecată pentru soluţionarea acestui diferend”.

Preşedintele clubului UTM, ex-antrenor al selecţionatei de rugby-7, Tudor Procopie: “Pentru a realiza obiective înalte pe care le stabilim, trebuie mai întâi să facem ordine în casa noastră. În anul 2006, când urmau să aibă loc alegeri în cadrul FMR, preşedintele de atunci, Boris Iacob, nu a dorit să candideze la funcţia de preşedinte şi, deoarece funcţia a devenit vacantă, Vasile Revencu şi-a propus propria candidatură. Mai mulţi participanţi la adunare atunci au părăsit sala în semn de protest, iar candidatura noului preşedinte a fost votată cu mari încălcări, inclusiv de sportivi care nu atinseseră vârsta majoratului. În ultimii patru ani, am decis să jucăm rolul unei opoziţii constructive. Nu am dorit să punem piedici în activitatea federaţiei, ba mai mult – am contribuit plenar la dezvoltarea rugby-ului autohton, inclusiv prin medaliile de bronz cucerite la Europenele de rugby-7 de la Moscova, ediţia 2007. În acel moment, cum se mai spune, nu am dorit să scoatem gunoiul din casă. Însă, după cele întâmplate miercuri, am decis că situaţia nu mai poate fi tolerată. Trebuie de specificat că multe dintre persoanele care au scris acum cereri sunt deja membri, dar oficialii FMR au declarat că cererile lor, depuse în urmă cu patru-şase ani, s-au pierdut recent, pe site-ul oficial al federaţiei a fost plasată o informaţie în care se anunţă că, până la ora 12.00 a zilei de 27 octombrie, pot fi depuse cereri de aderare a membrilor la FMR. Pentru ca, la ora respectivă, să aibă loc şedinţa biroului la care să fie examinate cererile prezentate. După 20 minute de şedinţă a biroului federal, doi membri ai acestuia au părăsit sala şi astfel cererile de la eventualii noi membri nu au fost acceptate. Ulterior, s-a decis că aceste 120 de cereri urmează să fie examinate la următoarea şedinţă a biroului care va avea loc după Adunarea generală a FMR. Pe lista membrilor FMR cu drept de vot, afişată pe acelaşi site al federaţiei, nu am regăsit nici o persoană care ar apăra interesele clubului UTM sau ale cluburilor tiraspolene Dinamo şi Olimp-Electromaş. Consider că, în acest mod, actualul preşedinte al FMR vrea să-şi asigure prelungirea mandatului său cu încă patru ani”.

Naţionala R. Moldova ar putea rămâne fără mai mulţi jucători de bază

Vedeta rugbyului moldovenesc, jucătorul clubului VVA-Podmoskovje, Alexei Cotruţă, de şapte ori campion al Rusiei: “Am evoluat la lotul naţional atât pe durata mandatului fostului preşedinte al FMR, Boris Iacob, precum şi după preluarea funcţiei de conducător de către Vasile Revencu, prin metode mai puţin corecte. În ultimii patru ani, mi-am depus tot efortul în meciurile naţionalei, deşi motivaţia nu mai era plenară, precum a fost până în 2006. Am decis să mă retrag de la naţională, până când preşedinte rămâne Vasile Revencu, dar am înţeles că pentru dumnealui acest gest nu constituie o problemă. Vreau să anunţ public că eu nu sunt singurul protestatar de la naţională. Nu doar eu voi absenta de la convocarea lotului. De această părere sunt şi Alexandru Şişcan, Octavian Manole, Nicu Chirilă, Dumitru Vasilache. Ei reprezintă scheletul echipei de rugby-7, care a cucerit bronzul european în 2007, şi reprezintă nucleul reprezentativei de rugby-15. Schimbul de generaţii este un proces inevitabil, dar, deocamdată, fără jucătorii experimentaţi naţionala nu este o echipă competitivă. În viziunea lui Vasile Revencu, membru al FMR poate fi doar persoana care va vota pentru el la Adunarea Generală”.

Căpitanul echipei naţionale de seniori, Alexandru Şişcan: “Este tristă situaţia la care s-a ajuns. Îl respect mult pe domnul Revencu pentru ceea ce a făcut el pentru rugby, dar e inexplicabilă situaţia în care cel mai bun produs al rugby-ului moldovenesc, Alexei Cotruţă, trebuie să lupte pentru a deveni membru al federaţiei. Dacă nu îi mai cunoaşte federaţia pe un Cotruţă sau pe Nicu Chirilă, maeştri internaţionali ai sportului, pentru a-i accepta în lista membrilor, atunci despre ce să mai vorbim!? Dar şi membrii selecţionatei de juniori, de tineret au dreptul să-şi aleagă viitorul şi nu văd care ar fi cauza de ce nu sunt admişi în cadrul FMR”

Antrenorul echipei UTM, Alexandru Zbârnea, care de asemenea a participat la şedinţă, şi-a exprimat acordul cu poziţia celorlalţi vorbitori, declarând printre altele că: “Noi nu suntem împotriva realegerii lui Vasile Revencu în funcţie de preşedinte. Dorim însă, că aceste alegeri ,şi în general, Adunarea FMR din 5 noiembrie, să se desfăşoare cinstit şi corect”.

Vasile Revencu: „Regret că Alexandru Şişcan a luat această decizie”

Contactat de TIMPUL, preşedintele FMR, Vasile Revencu, a remarcat că el în orice situaţie va respecta etica, conduita şi statutul rugbistului modern. Oficialul a remarcat: “Federaţia Moldovenească de Rugby nu a respins cererile jucătorilor care s-au prezentat miercuri la sediul FMR. Noi am afişat pe site-ul oficial al federaţiei un aviz prin care, până la data de 27 octombrie, ora 12.00, se primesc cereri din partea persoanelor care doresc să candideze la funcţia de preşedinte al FMR. Persoanele care doresc să devină membri ai federaţiei trebuie să-şi aducă aportul în dezvoltarea rugbyului moldovenesc. Din aceste considerente, noi nu respingem noile cereri de înrolare în lista membrilor federaţiei, dar vom examina aceste cereri după desfăşurarea Adunării Generale a FMR din 5 noiembrie. Printre persoanele care au depus, miercuri, cerere sunt şi jucători ai echipei Dinamo Tiraspol. Aceste cereri nu pot fi examinate, deoarece clubul respectiv nu este afiliat la FMR, iar o decizie în acest sens poate fi adoptată doar de Adunarea Generală. Referitor la decizia unor jucători de a renunţa la evoluţia lor pentru naţionala R. Moldova, regret foarte mult că în acest grup figurează şi căpitanul selecţionatei, Alexandru Şişcan. Alexei Cotruţă nici nu este convocat pentru selecţionată, iar lista celor care au refuzat să se prezinte la naţională este doar de trei persoane şi nu mai mulţi, aşa cum declară jucătorii sus menţionaţi. De exemplu, Dumitru Vasilache m-a contactat şi m-a asigurat că el nu a renunţat la echipa naţională. La fel şi Nicu Chirilă mi-a spus că se va prezenta la lot”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *