Scandal mare între Polonia și Germania. Varșovia a dat tancuri vechi Ucrainei crezând că primește unele moderne din Germania. Nemții ridică din umeri
Scandal între Polonia și Germania din cauza tancurilor livrate Ucrainei. Varșovia aproape și-a golit stocurile de tancuri din perioada sovietică, trimițându-le armatei ucrainene. A crezut că va primi la schimb tancuri mai moderne din Germania, dar nemții spun că nu au de unde să le dea. Liderul polonez, Andrzej Duda a acuzat marți guvernul german că și-a încălcat cuvântul.
Cancelarul german Olaf Scholz a introdus luna trecută așa-numitul ”Ringtausch”, o schemă de ajutor prin care țările din estul NATO ar furniza armatei ucrainene tancuri de fabricație sovietică, precum T-72, în schimbul unor tancuri moderne, occidentale de la producători germani, cum ar fi modelul Leopard.
În cadrul unui interviu, acordat publicației germane Welt, președintele Poloniei, Andrzej Duda a acuzat că Berlinul nu și-a îndeplinit angajamentul de a livra noi tancuri pentru a le înlocui pe cele donate Ucrainei pentru a ajuta țara să se apere în războiul împotriva Rusiei.
„Nu și-au îndeplinit această promisiune. Și sincer, suntem foarte dezamăgiți de acest lucru”, a declarat președintele polonez la Davos. „Am furnizat Ucrainei un număr mare de tancuri… pentru că credem că este responsabilitatea noastră ca vecin”, a mai explicat Duda.
Astfel, în total, Polonia ar fi trimis armatei ucrainene cel puțin 240 de tancuri sovietice, potrivit Politico.
„Ne-am epuizat propriul potențial militar și stocurile”, a mai declarat președintele polonez.
Guvernul german a respins acuzațiile președintelui polonez conform cărora Germania și-a încălcat promisiunea privind livrarea de tancuri, pentru a le înlocui pe cele trimise de Varșovia în Ucraina, scrie Politico.
”Suntem uluiți”, a reacționat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Steffen Hebestreit. Potrivit acestuia guvernul german a fost clar de la început, transmițând că va trebui ”să vadă ce poate livra”.
„A existat o cerere clară din partea poloneză de a transfera tancuri Leopard 2A7 de ultimă generație, dar problema este că Bundeswehr ( n.red – forțele militare ale Germanie) în sine are doar un număr mic – aproximativ 50 – de tancuri”, a spus Hebestreit, adăugând că, ”mai multe sunt în pregătire, dar nu stau pe un şantier auto sau în curtea unei fabrici; ele trebuie să fie fabricate”.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului german a mai spus că această situație a fost comunicată în mod clar Varșoviei.
Care ar fi de fapt miza scandalului dintre Polonia și Germania
Un oficial german a sugerat că disputa cu Varșovia ar putea fi legată de faptul că Polonia vrea tancuri mai bune din Germania: Cehia, care a donat și ea tancuri sovietice Ucrainei, a primit în schimb modele Leopard 2A4 construite la sfârșitul anilor 1980 și parțial modernizat de atunci. Însă Polonia vrea modele mai moderne ale tancului, cum ar fi Leopard 2A6, a spus oficialul.
Într-un alt atac la adresa Berlinului, premierul polonez Mateusz Morawiecki l-a criticat pe cancelarul Scholz pentru că a refuzat să meargă la Kiev.
„Cred că ar trebui să facă asta. Nu este nimic mai potrivit decât să vizitezi capitala națiunii aflată în luptă pentru a realiza gravitatea situației, pentru a înțelege importanța a tot ceea ce se întâmplă acolo”, a spus Morawiecki pentru Welt.
Pentru moment, Scholz a refuzat să călătorească la Kiev, argumentând că a fost deja acolo cu 10 zile înainte de începerea invaziei ruse și că nu ar mai merge ”doar pentru o scurtă vizită și o ședință foto”.
„Dacă (mă duc la Kiev), este mereu pentru lucruri foarte specifice. Și ei trebuie să fie pregătiți”, a declarat Scholz săptămâna trecută pentru televiziunea germană RTL .
Sursa: Observatornews.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!